Много компании в Германия са заплашени от фалит

Предприемачи от различни отрасли се притесняват за същестуването си

18:05 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германия е в режим на коронакриза от четири месеца. За много самостоятелно заети лица в сферата на услугите това означаваше четири месеца прекратена дейност, отменени събития и загуби на приходи, пише Die Zeit.

Федералното правителство създаде огромен финансов пакет от стимули и допълнителна спешна помощ за икономиката, но все още не е ясно дали мерките ще сработят. Ще има ли ръст в потреблението през есента и търговски подем? Или безпрецедентен брой компании ще бъдат принудени да подадат заявления за фалит?

„Във всеки случай ще има увеличение на корпоративната несъстоятелност“, казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в Мюнхенския институт за икономически изследвания Ifo. Колко силно ще е обаче в момента според него е трудно да се прецени.

През юни една пета от компаниите респонденти заявиха пред изследователите на Ifo, че съществуването им е изложено на риск. Икономическите сектори са засегнати в различна степен. Например, в сектора на услугите повече от една от четири фирми се страхува от евентуален фалит. Туристическите агенции и организаторите на пътувания и събития оценяват положението си като особено лошо – 85% от тях се са обезпокоени за съществуването си. 76% от хотелите и 67% от ресторантите – също.

Въпреки че наскоро облекчаването на мерсите около коронавируса насърчи приходите в хотелиерския бранш, все още не може да се говори за устойчиво възстановяване. Приходите от хотели и местата за настаняване според актуалните данни на Федералната статистическа служба намаляват с 80% на годишна база. В ресторантьорството те се понижиха с почти 55%.

Дискотеките и клубовете все още не са отворени. Конференции, търговски панаири и други мероприятия засега също не се провеждат - това засяга например пряко и хотелите с конферентни зали и заведенията за събития. Затова Германската асоциация за хотелиерите и ресторантьорите (Dehoga) описва ситуацията като "опустошителна". Според управляващия директор на Dehoga Ингрид Хартгес десетки хиляди компании и работни места са изложени на риск.

Икономистът от Ifo Клаус Волрабе изтъква, че ще бъде особено трудно за онези компании, които вече са били в затруднение преди кризата. Виден пример за това е веригата ресторанти Vapiano.

„По някакъв начин това може да се възприеме и като вид пазарен трус“, коментира Волрабе. Към момента обаче според него е трудно да се оцени по-нататъшното развитие.

В момента за икономистите е трудно да направят валидни прогнози, тъй като Законът за фалитите все още отчасти е извън сила до края на септември. Обикновено компания, която изпитва екзистенциални затруднения с плащанията, трябва да обяви процедура по фалит в рамките на три седмици, но това задължение в момента е отменено. Това обяснява и защо статистиката за фалитите в Германия все още показва тенденция към спад.

Според кредитната агенция Creditreform броят на корпоративни фалити през първата половина на 2020 г. намалява с 8,2% на годишна база до 8 900. В този ред на мисли изследователят от Ifo Волрабе обяснява, че едва от октомври може да се оцени реално с колко ще се увеличат фалитите.

Малко под 21% от компаниите са се почувствали изложени на риск през юни. Много от тях в момента са „изплували“. В случая роля има директната държавна помощ, която дава възможност за покриване на разходите за ток и наем. А ключовото намаляване на ДДС всъщност се оказа, че е имало повече психологически, отколкото действителен ефект.

Волрабе прогнозира, че през есента предимно малките предприятия и самостоятелно заетите лица ще бъдат засегнати от фалит. През финансовата криза през 2009 г. в резултат на фалити са били загубени 520 хил. работни места.

"Към днешна дата до един милион работни места могат да бъдат застрашени поради тази причина. Но това е най-лошият сценарий", предупреждава икономистът.