Приходите от данъци в Германия спадат с 19% през юни

От германското министерство на финансите очакват възстановяване на икономиката от средната на второто тримесечие

14:34 | 21 юли 2020
Обновен: 14:35 | 21 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Приходите от данъци в Германия отново се сриват през юни. Те се понижиха с 19% до 65,34 млрд. евро, показва месечният доклад на Федералното министерство на финансите. През май спадът все още беше около 20%. През първата половина на 2020 г. приходите намаляват с 9,1% до общо 327,7 млрд. евро.

Германия е изправена пред най-лошата следвоенна рецесия през тази година. Икономическите последици от коронавирусната пандемия създават „пробойни“ в държавната хазна.

"Основната цел на мерките в помощ на икономиката като просрочване на данъци или намалени авансови плащания е да създадат краткосрочна ликвидност за данъкоплатците, засегнати от кризата", се отбелязва в доклада.

Приходите от корпоративните данъци са намалели с 38% през юни спрямо същия месец на миналата година. Приходите от данъците върху дохода – с почти 14%, от данък върху продажбите - с почти 18%. Приходите от данъците върху общия доход отчитат спад със 7,3%, което е отражение на частичната безработица, чиято схема използват много компании използват. Най-големият спадотбелязват приходите от данъците върху въздушния транспорт - 98,5%.

Министерството на финансите е оптимистично настроено спрямо бъдещето на икономиката. Месечният доклад посочва възстановяване от средата на второто тримесечие.

"Като цяло има ясни признаци, че дъното е достигнато, въпреки че общите икономически резултати все още са значително под нивото от преди кризата“, коментират от финансовото министерство в Германия.

Още сега се виждат признаци на възстановяване в някои сектори. След отхлабването на мерките около коронавируса германската хотелиерска и ресторантьорска индустрия отбеляза значително по-високи приходи през май на месечна база. Приходите от хотели, ресторанти, кафенета и кетъринг доставки се увеличават с 45,2% през май в сравнение с април.