Приходите на хотели и ресторанти в Германия нарастват с 45% през май

На фона на пандемията обаче приходите все още са значително по-ниски на годишна база

16:00 | 20 юли 2020
Обновен: 16:00 | 20 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

След отхлабването на мерките около коронавируса германската хотелиерска и ресторантьорска индустрия отбеляза значително по-високи приходи през май на месечна база. Приходите от хотели, ресторанти, кафенета и кетъринг доставки се увеличават с 45,2% през май в сравнение с април, съобщи Федералната статистическа служба, предава Die Zeit.

На фона на пандемията обаче приходите все още са значително по-ниски, отколкото спрямо същия период на предходната година. Те спадат с 63,4% на годишна база. В сравнение с февруари, месец преди избухването на пандемията от коронавируса, приходите спадат с 64,8%.

Хотелите и другите места за настаняване са генерирали 80% по-малко приходи в сравнение с май 2019 г. В заведенията за обществено хранене приходите отчитат спад с 54,6%.

„Това се дължи на доскорошните забрани за нощувки на туристи в хотели и други места за почивка и развлечение, както и на затварянето на ресторантите с изключение на сектора на услугите за доставки през март и април 2020 г.“, обясниха експертите относно загубите на годишна база.

Според Инго Крамер, председател на Съюза на работодателите в Германия, най-голямата европейска икономика ще се върне към нивото си на представяне преди коронавируса през 2022 г.

Необходимостта от германски стоки и услуги в условията на криза не е изчезнала. Тази необходимост отново ще стимулира производството след отминаване на кризата.

Наскоро няколко асоциации сигнализираха за препятствия при кандидатстване за помощ за самостоятелно заетите лица – това е част от предизвикателствата, с които се сблъсква Германия, възстановявайки се от кризата.

Пакетът от икономически стимули на федералното правителство включва намаляване на ДДС за половин година, помощ за семействата и бизнеса и подкрепа за местните власти. Планираният дълг на правителството възлиза на 217,8 милиарда евро.

Въпреки че доста германски служители са преминали на работа по схемата за частична безработица и се разкриват тенденции за обявяване на процедури по фалити германското население все пак е доволно от политическото управление в условията на криза.