Повечето компании в Германия искат да запазят дистанционната работа и след Covid-19

Дружествата предпочитат хибриден модел между работа от дома и от офиса, става ясно от проучване на Ifo

19:48 | 13 юли 2020
Обновен: 20:00 | 13 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Повече от половината германски компании искат служителите им да продължат с някаква форма на дистанционна работа дори след отшумяването на пандемията, пише Bloomberg. 

Според изследване на института Ifo 54-процентен дял от дружествата искат да използват възможността за работа от вкъщи повече, отколкото преди пандемията.

Covid-19 доведе до значителни промени на начина, по който компаниите гледат на възможността за дистанционна работа, като трима от четирима ръководители посочват, че служителите им работят от домовете си през последните месеци, за да се съобразят с правилата за социална дистанция. 

„За много компании промените включват значителни инвестиции в дигитална инфраструктура и нови комуникационни технологии“, коментира икономист на Ifo и съавтор на проучването. „По всяка вероятност тази реорганизация на работата няма да бъде напълно отменена“, смята той. 

От доклада става ясно, че преди удара на пандемията практиката за дистанционна работа е била сравнителна рядкост за Германия. Въпреки че около 56% от служителите в страната технически са можели да работят временно от вкъщи, само около половината от тях действително са го правили.

Две трети

Две трети от служителите в Германия посочват, че работят дистанционно заради вируса. Графика: Bloomberg

Проучването предполага, че ситуацията може да се промени за много служители, като от Ifo добавят, че нискоквалифицираните работници и тези с ниски доходи обаче едва ли ще имат възможност за дистанционна работа. 

Според доклада пълната промяна към работа от вкъщи остава малко вероятна - предприятията са по-склонни да приемат хибриден модел между работа от дома и от офиса