Представител на работодателите в Германия: Ще се възстановим напълно до края на 2021 г.

Липсата на квалифицирани работници обаче може да се окаже най-голямата пречка за растежа

12:20 | 20 юли 2020
Обновен: 15:04 | 20 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Германската икономика ще се възстанови напълно от последствията след коронакризата до следващата година, смятат работодателските организации в страната, пише Die Zeit.

 „Вярвам, че през 2022 г. ще се върнем към нивото на представяне преди коронавируса – такова, каквото беше през февруари“, каза Инго Крамер, председател на Съюза на работодателите в Германия, в интервю.

Необходимостта от германски стоки и услуги в условията на криза не е изчезнала. Тази необходимост отново ще стимулира производството след отминаване на кризата.

"Доста съм уверен в нашата икономика", посочи Крамер.

Затова той призова компаниите да не пренебрегват обучението в този период. След кризата липсата на квалифицирани работници по неговите думи е основната пречка за растеж за най-голямата европейска икономика.

"Демографското развитие остава такова, каквото е. Населението е застаряващо", уточни Крамер.

Експертите от Мюнхенския институт за икономически изследвания прогнозираха силен подем на икономиката през втората половина на 2020 г. в началото на юли. Те очакват икономиката на Германия да се свие с 6,7% през 2020 г. на годишна база. Институтът обаче очаква тя да нарасне с 6,4% през 2021 година. Така германската икономика до края на 2021 г. може да се върне към своите резултати от края на 2019 г.

"Икономическото възстановяване е все още в началото си. Пълният капацитет не е достигнат“, заявиха от икономическото министерство в началото на миналата седмица

Администрацията на канцлера Ангела Меркел стартира план за стимули на стойност 130 милиарда евро (147 милиарда долара), който включва данъчни стимули, помощ за семейства с деца, за общини, както и разходи за по-чиста енергия и цифровизация, за да може страната да излезе от най-голямата си рецесия от края на Втората световна война насам. 

Краткосрочните инициативи включват временно намаляване на данъка върху добавената стойност и паричен бонус за родители в размер на 300 евро на дете. 

Пакетът от мерки ще увеличи държавния дълг на страната с 218 милиарда евро през тази година. 

От МВФ прогнозираха през юни, че германската икономиката ще се свие със 7.8% през тази година, а за догодина очакванията са за растеж от 5.4%.