Бизнесът в Германия: Помощта за самостоятелно заетите е бюрократично усложнена

Разходите за кандидатстване често са по-високи от размера на субсидиите

14:12 | 19 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Chris Goodney/Bloomberg
Снимка: Chris Goodney/Bloomberg

Няколко германски асоциации сигнализират за препятствия при кандидатстване за помощ за самостоятелно заетите лица, пише Die Zeit.

Андреас Луц, говорител на Асоциацията на самостоятелно заетите лица, заяви, че пречките са "изключително бюрократични" и нереалистични, тъй като не обхващат разходите за живот. Дори директната федерална помощ не бе достатъчна на много самостоятелно заети хора, тъй като са били покрити само някои разходи като наем на офис. Повечето от самостоятелно работещите обаче са упражнявали дейност у дома или с възложители.

С тази преходна помощ с общ обем от 25 млрд. евро федералното правителство би искало да подкрепи малките и средни компании, както и самостоятелно заетите лица, които продължават да имат значителен спад в приходите си в резултат на пандемията.

От началото на юли данъчните консултанти и одиторите могат да се регистрират онлайн и да кандидатстват за безвъзмездна помощ. Средствата трябва да бъдат отпуснати за месеците от юни до август, и то поетапно в зависимост от размера на загубите. Фиксираните оперативни разходи до 150 хил. евро се възстановяват.

Помощта често не е от полза, критикува Луц. „Разходите за кандидатстване за помощта често са по-високи от самата стойност на субсидиите“, допълва той.

Федералната асоциация на свободните професии (BFB) също е критична към средствата. Загубите, настъпили по-късно, трябва спешно да бъдат взети предвид, тъй като именно в свободните професии мнозина са засегнати от кризата в по-късен момент поради последващо отчитане. "В случая времевата рамка трябва спешно да бъде удължена", каза Волфганг Евер, президент на асоциацията.

От 50 млрд. евро, които федералното правителство предостави като спешна помощ за малкия бизнес, самостоятелно заетите лица и тези на свободна практика от март до юни, едва около 13,5 млрд. евро бяха одобрени до края на юни.

За целия период бяха подадени около 2,1 млн. заявления, от които 1,7 млн. бяха одобрени.

Според проучване, проведено от BFB в средата на юни, коронакризата е „ударила“ една четвърт от фрийлансърите много тежко. Почти 30% от тях заявяват, че вече настъпилите щети представляват заплаха за тяхното съществуване.

Според проучване на института Ifo самостоятелно заетите в Германия са особено силно засегнати от последиците от кризата, докато служители, работещи за някого, търпят сравнително малко загуби. Според първите резултати от проучването 66% от самостоятелно заетите лица отчитат спад в приходите си по време на кризата. 46% е трябвало да използват лични спестявания след настъпване на пандемията, за да смекчат негативните последици за бизнеса си.

Повече от половината (61%) от самостоятелно заетите лица не са могли да работят изобщо или са работили частично, сочи проучването между 30 хил. анкетирани през юни. Ситуацията е напълно различна за държавните служители, например - според проучването огромното мнозинство от 78% от тях са успели да работят непрекъснато по време на кризата.