Олаф Шолц: Възстановяването в Германия вече се усеща

Мерките в страната включват намаляване на ДДС за половин година, помощ за семействата и бизнеса и подкрепа за местните власти

15:22 | 7 юли 2020
Обновен: 15:22 | 7 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският министър финансите Олаф Шолц смята, че най-ниската точка на икономическия спад в Германия е преодоляна. Според неговата оценка всички сега започват да осъзнават, че данните за най-голямата европейска икономика отново се подобряват и възстановяването вече се усеща, пише Die Zeit.

По думите на Шулц федералното правителство „действа бързо със своя пакет от икономически стимули и два допълнителни бюджета“. Той защити необходимостта от рекордно ниво на дълга през тази година. „Важно беше да се реагира бързо и ефективно в отговор на кризата“, подчертава той. В крайна сметка целта по думите му е била имнно да се обърне тенденцията.

Още по темата

Всяка пета германска компания се страхува за оцеляването си

Пакетът от икономически стимули на федералното правителство включва намаляване на ДДС за половин година, помощ за семействата и бизнеса и подкрепа за местните власти. Планираният дълг на правителството възлиза на 217,8 милиарда евро.

Въпреки икономическата помощ обаче има някои доказателства, че много компании са изправени пред фалит в резултат на коронакризата. Според проучване на института Ifo една пета от германските компании са застрашени от обявяване на несъстоятелност. Особено засегнати са туристическите агенции, хотели, заведения, кина и ресторанти.

Федералният министър на икономиката Петер Алтмайер също е оптимист, че спадът ще приключи след лятната ваканция. Тази година германската икономика ще се свие с 6%, но след това отново ще нарасне с повече от 5% през 2021 г.

За да подкрепи това развитие, политикът от Християндемократическия съюз иска значително да подобри финансовите условия за експортно ориентираните компании в Германия. Експортната индустрия усеща ефектите от пандемията осезаемо.