Всяка пета германска компания се страхува за оцеляването си

Германската икономика е заплашена от вълна от фалити през есента

15:58 | 6 юли 2020
Обновен: 15:58 | 6 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Въпреки широкообхватната икономическа помощ от страна на Германия все повече икономически данни сочат, че голям брой компании са изправени пред фалит в резултат на коронакризата. Според проучване на Института за икономически изследвания Ifo една пета от германските компании смятат, че оцеляването им е изложено на риск. 21% от анкетираните дружеста през юни са описали негативните последици, причинени от коронавируса като заплаха за съществуването си, сочи проучването на мюнхенския икономически изследователски институт, предава Die Zeit.

"Вълната от процедура по обявяване на фалити може да започне през следващите месеци", заяви експертът от института Стефан Зауер. Ситуацията според него се отразява най-вече на компаниите за услуги, от които 27% са се класифицирали като застрашени. 18% са уязвимите фирми в сектора на търговията на дребно, 17% - в промишлеността и само 2% - в строителството.

Фокусирайки се върху конкретни индустрии, в някои икономически сектори изниква мрачна прогноза. 85% от представителите на туристическите агенции и туроператорите считат, че са поставени пред рискове за бизнес развитието си. В хотелиерския бранш това са 76%, а в ресторантьорството – 67%. Според анализа 55% от творците и хората на изкуството, като художници или фрийлансъри, също са обезпокоени за своето бъдеще. Във филмовата индустрия те са 48%.

Това важи и за самостоятелно заетите лица. Много творци нямат високи оперативни разходи, но страдат икономически от липсата на проекти.

По данни на изследването на Ifo промишлеността също търпи сериозни загуби. В сектора засегнати са главно компаниите в производството и обработката на метали. Повече от половината респонденти от тях - 53%,  са отбелязали, че кризата излага на риск дейността им.

Възникват тревоги и в други сектори – 39% от компаниите в текстилната промишленост, 28% от фирмите в печатарската индустрия и 27% от производителите на кожи, обявяват, че са заплашени от несъстоятелност, ако пандемията продължи.

Всеки четвърти от производителите и доставчиците на автомобили е обезпокоен за оцеляването си. 26% от компаниите в сектора допускат, че ще изпаднат в неплатежоспособност при задълбочаване на кризата.

По-малко търговци на едро и дребно са засегнати. Сред тях съответно 21 и 15% посочват, че кризата ги застрашава.

Засега обаче броят на фалитите в Германия не се е увеличил. Той дори намалява с 8.2% на годишна база до 8900, показват данни на кредитната агенция Creditreform. За да се смекчат последиците от коронавирусната криза, подаването на молби за несъстоятелност от страна на компаниите е спряно до края на септември.

Въпреки това ниският брой на регистрираните фалити не е причина за утеха. В момента почти всички икономисти прогнозират, че най-късно до есента ще започне истинска вълна от фалити, в резултат на което и броят на безработните ще се увеличи значително.

„Подобна вълна от несъстоятелност ще бъде предотвратена само ако съответните компании успеят да преодолеят последиците от кризата дотогава и се възстановят“, коментират експертите от Creditreform.

Специалистите визират V-образното възстановяване – бързо възстановяване след бърз срив във всички индустрии. Въпреки това нагласите за подобно развитие намаляват на фона на тежестта на кризата.

Според Creditreform загубите на кредиторите през първите шест месеца на годината досега възлизат на около 12 млрд. евро. Средно процедура по несъстоятелност като разходи струва 1,3 млн. евро.

Сред утвърдени компании, които вече са подали заявление за фалит през тази година, са универсалните магазини Galeria Karstadt Kaufhof, търговецът на текстилни стоки Hallhuber, модният бранд Esprit и веригите ресторанти Vapiano и Maredo.