Поръчките към заводите в Германия растат с по-малко от очакваното

Данните показват, че възстановяването след пандемията ще е трудно

11:16 | 6 юли 2020
Обновен: 11:16 | 6 юли 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Поръчките към германските заводи се повишават с по-малко от очакваното през май, дори след като властите разхлабиха ограничителните мерки заради коронавирус, подчертавайки колко трудно ще бъде да се поправят щетите на пандемията, съобщава Bloomberg.

Поръчките се увеличават с 10.4% през май, което е под очакванията на анализаторите за 15%. За сравнение спадът в предходните два месеца е от над 37%. 

Поръчките към германските заводи през май растат с едва 2% през май, докато търсенето от страна на валутния блок скочи повече от 10 пъти.

„Последните данни показват, че индустриалната рецесия е преминала, но ниското ниво на поръчки е знак, че процесът по възстановяване няма да бъде завършен дълго време“, се посочва в позиция на Министерството на икономиката. От ведомството отбелязва, че ситуацията на пазарите извън Европа остава сложна.

Европейската икономика едва сега пое по дългия път на възстановяване до нивата от преди пандемията. Политиците в страната предупредиха, че не дават голямо значение на първоначалните сигнали за възстановяване, като според тях цялостната активност ще остане под нивата от преди коронакризата за дълъг период от време.

Германия бе силно засегната от затварянията на предприятията, нарушенията при веригите на доставки и глобалния срив на търсенето. Производителят на самолети Airbus планира да съкрати 15 хиляди служители, от които над 10 хил. са от основните бази в Германия и Франция. Производителят на автомобили Daimler вече предупреди, че индустрията ще трябва да премине през масови съкращения заради кризата.