Възстановяването на икономиката на Германия е в ранен етап

Очаква се икономиката на страната да се свие с над 6% през 2020 г.

13:42 | 13 юли 2020
Обновен: 13:42 | 13 юли 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската икономика продължава да се възстановява след облекчаването на ограничителните мерки, но работи доста под пълния си капацитет, сочи правителствен доклад, цитиран от Bloomberg.  

"Икономическото възстановяване е все още в началото си. Пълният капацитет не е достигнат“, заяви икономическото министерство в понеделник.  

Въпреки че възстановяването започна през май, второто тримесечие все пак ще покаже отрицателен растеж.  

„Едва през третото тримесечие брутният вътрешен продукт отново ще регистрира положителни темпове“, се казва в изявление на министерството.  

Администрацията на канцлера Ангела Меркел стартира план за стимули на стойност 130 милиарда евро (147 милиарда долара), който включва данъчни стимули, помощ за семейства с деца, за общини, както и разходи за по-чиста енергия и цифровизация, за да може страната да излезе от най-голямата си рецесия от края на Втората световна война насам. 

Краткосрочните инициативи включват временно намаляване на данъка върху добавената стойност и паричен бонус за родители в размер на 300 евро на дете. 

Пакетът от мерки ще увеличи държавния дълг на страната с 218 милиарда евро през тази година. 

Според предварителни данни на министерството на труда около 6 милиона работници са били включени в правителствената програма за краткосрочна заетост през май спрямо 6,8 милиона месец по-рано. 

Предвижда се икономиката на Германия да се свие с над 6% тази година заради коронавирусната криза.