Проучване: Парите правят германците по-щастливи

Шастието се влияе от редица фактори

19:38 | 31 юли 2020
Обновен: 20:39 | 31 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Носят ли парите щастие? Безброй научни изследвания са се опитали да отговорят на този въпрос. Отговорът е труден, тъй като причинно-следствената връзка трудно може да бъде доказана. Въпреки това, има доказателства, че по-щастливите хора също са по-успешни в работата и с по-добро благосъстояние. Ново проучване на Германския институт за стопански проучвания (DIW), базиран в Berlin, се фокусира върху милионерите и ги сравнява с други групи в германското общество. Резултатите са категорични, пише Die Zeit.

Връзката между парите и щастието е трудно да се опише, тъй като щастието се влияе от много фактори. Изследванията за щастие показват, че хората, които са по-здрави и имат семейство, са доволни от работата си, живеят в добра среда и като цяло са много по-щастливи, информира изданието.

Като средна стойност мъжете са по-щастливи от жените в повечето общества. Хората в свободно, демократично общество обикновено са много по-щастливи от тези в автократично или социалистическо общество, дори ако се вземат предвид разликите в икономическите резултати. По отношение на възрастта е по-сложно: по-младите и възрастните са по-щастливи със своя живот от хората на средна възраст. Така че, за да се разбере връзката между парите и щастието, трябва да вземат предвид и тези други фактори, посочва Die Zeit.

Също така е важно и същевременно трудно да се направи разлика между корелация и причинно-следствена връзка. Наистина ли повечето пари водят до повече щастие? Много читатели могат да потвърдят това лично, но и тук връзката е много по-сложна. Защото хората, които са по-щастливи, също могат да бъдат по-успешни в професионален план и по този начин да печелят повече пари, се отбелязва в анализа.

Трябва да се направи и друго важно разграничение - между щастието и удовлетворението. Повечето проучвания за щастие се опитват да измерят емоционалното измерение на чувствата, базирани върху личния опит в настоящето.

Удовлетворението, от друга страна, следва да бъде оценъчно, познавателно измерение. Така че то е доста рационална, рефлексивна оценка относно личния живот. В случая е интересно, че хората в Германия спрямо тези извън страната заявяват сравнително ниска степен на щастие, т.е. на емоционално ниво, но от друга страна, изразяват сравнително високо ниво на удовлетвореност от живота си.

Разликата в щастието и удовлетворението в обществото и между различните групи и региони също е важна. И тук Германия прави изключение в много отношения. Дори 30 години след обединението все още има сравнително голяма разлика в удовлетвореността между хората в Източна Германия и Западна Германия, включително и на фона на много други фактори като доходи, здраве, безработица, работно време, несигурност и възраст.

Новото проучване на DIW разглежда разликите в удовлетвореността от живота между различните групи според тяхното богатство. Това показва удивително силна разлика в общото удовлетворение от живота между милионери и други групи. Хората с по-малко доходи са малко по-малко доволни от хората от по горната средна класа, които от своя страна са малко по-малко доволни от по-заможните. Най-голямото нарастване на удовлетвореността от живота обаче се отнася за милионерите.

Изследването разглежда специфични области на удовлетвореност. То стига до извода, че милионерите са не само много по-доволни от доходите си от останалите групи, но и от работата си, семейството и здравето си. Почти три от четири от тези богати хора са самосотятелни заети лица (73%), предимно са мъже (69%), живеят в Западна Германия (94%), не са мигранти (86%) и предимно добре образовани на средни или малко над средната възраст.

От друга страна, милионерите се забавляват по-малко в живота си - те не са по-доволни от свободното си време в сравнение с повечето хора. Може би причината е, че те работят много повече от другите - средно 47 часа седмично на фона на 37 часа при другите граждани. Накратко, изглежда, че е истина - парите вероятно правят хората по-щастливи с живота си, особено когато имат много повече пари.