Коронакризата продължава да топи поръчките на Boeing

Американският производител на самолети е изгубил 60 поръчки на Max само през юни

19:57 | 14 юли 2020
Обновен: 20:39 | 14 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: David Ryder/Bloomberg
Снимка: David Ryder/Bloomberg

Поръчките на Boeing се свиват допълнително през миналия месец, след като коронавирусната криза удари тежко авиационната индустрия, съобщава Bloomberg. 

Производителят на самолети отчита 60 отменени поръчки за модела си 737 Max, 47 от които бяха обявени по-рано, сочат данни на компанията, публикувани на нейния уебсайт. Данните не включват хода на Norwegian Air да се откаже всичките си оставащи 97 самолета на компанията в поръчката си, тъй като сделката все още не е официално прекратена. Поръчките на Boeing са под натиск, имайки предвид лошото финансово здраве на някои от клиентите на компанията и ръста на желаещите да отменят договорите си.

Безпрецедентният колапс в пътуванията затруднява усилията на Boeing за възстановяване на производството на Max - критичен източник на приходи за компанията. Базираният в Чикаго производител на самолети е изправен пред дълго и бавно завръщане на най-продавания му модел, след като регулаторите прекратят забраната му за летене, наложена през март 2019 г. след две фатални катастрофи. До момента около 2480 доставки на Max са били отложени с поне година заради затруднения в производството, посочва анализатор на Bank of America.

Той отбелязва, че перспективите за търсенето на самолета остават несигурни, дори след като заземяването му бъде преустановено. Според експерта Max е “стратегически неизгоден” в ставнение с конкурента му A320neo на Airbus.

Отменените поръчки на компании, отдаващи самолети под наем

Наемодателите на самолети, работещи с Boeing, добавиха допълнителна тежест за компанията на фона на скорошните отменени поръчки на Max. Avolon Holdings се отказа от 17 самолета, а BOC Aviation отмени сделка за 30.

“Работим и ще продължим да работим с нашите клиенти по специфични срокове и промени на доставките”, заяви главният финансов директор на Boeing Грег Смит. 

Нетните продажби на всички пътнически самолети се понижават с 323 самолета през тази година. Броят им е 784, ако се включат промените за клиентите във лошо финансово здраве или тези, които смятат да ревизират договорите си. 

Все пак имаше слаби проблясъци на добри новини за Boeing.

Компанията е доставила 10 самолета през юни, включително три от нейните 787 Dreamliners. Това е слабо подобрение спрямо четирите доставки на Boeing през май. 

И докато американският производител на самолети регистрира само една брутна поръчка на самолет през юни - товарен самолет от модела 767за FedEx  - Airbus остана без нови поръчки за трети пореден месец.