ЕС заплашва с ескалация в спора със САЩ за субсидиите на Airbus и Boeing

Искам да уверя хората, че ние сме готови да действаме решително и силно, заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган

18:10 | 6 юли 2020
Автор: Николета Рилска
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg
Снимка: Marcelo del Pozo/Bloomberg

Европейският съюз заплаши с ескалация 15-годишния спор със САЩ по отношение на субсидиите за самолетните производители Airbus и Boeing, докато САЩ не се съгласят на споразумение, съобщава BBC. 

ЕС и САЩ си разменят обвинения за подкрепата към производителите им, включително чрез данъчни облекчения и помощи в областта на изследванията. 

Еврокомисарят по търговията заяви, че Вашингтон отказва ходовете за уреждане на спора. Изказването беше направено малко след като САЩ заплашиха блока с мита върху бирата, джина и маслините. 

САЩ заявиха миналия месец, че обмислят мита върху 30 продукта на стойност 3.1 милиарда долара всяка година. Страната вече увеличи от 15% на 25% митата върху други европейски стоки за 7.5 милиарда долара в рамките на спора. 

ЕС предупреди, че това ще засегне компаниите от двете страни на Атлантика. 

“Искам да уверя хората, че ние сме готови да действаме решително и силно от страна на ЕС, ако не станем свидетели на изхода, които очакваме от САЩ, във връзка с финализирането на този 15-годишен спор”, заяви еврокомисарят по търговията Фил Хоган. 

Спорът от 2004 г. вече беше разгледан от Световната търговска организация. Тя постанови, че САЩ могат да наложат мита за 7.5 милиарда долара върху европейски стоки. През септември предстои решение относно размера на митата, които ЕС може да наложи върху американския внос.