Lufthansa: Airbus A380 няма да се върне в небето поне две години

Интересът към пътуванията на дълги разстояния със самолет остава ограничен заради пандемията от коронавируса

16:10 | 19 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Lufthansa: Airbus A380 няма да се върне в небето поне две години

Самолетите на германската авиокомпания Lufthansa от модела Airbus A380 няма да бъдат използвани в рамките на поне две години и е възможно да не бъдат върнати никога повече в употреба. Причината за хода на Lufthansa е, че интересът към пътуванията на дълги разстояния със самолет остава ограничен заради пандемията от коронавируса, съобщава Bloomberg.

По този начин Lufthansa се отказва от половината от общо 14 самолета от този модел, като останалите ще бъдат прехвърлени във второстепенния център на авиокомпанията в Мюнхен. „Полетите с тези самолети могат да бъдат възобновени през 2022 г., ако има достатъчно търсене за полети на дълги разстояния до Чикаго или Ню Йорк“, коментира Клаус Фрьозе, който управлява основната база на превозвача във Франкфурт.

„Шансът във Франкфурт да оперираме отново с някой от тези модели е сведен почти до нулата“, допълва той. По думите му все пак правенето на планове в сегашните условия е много трудно.

Пандемията от коронавируса ускори отказа от модела A380. Авиокомпанията Air France вече обяви, че се отказва напълно от модела, а базираната в Дубай Emirates обмисля дали да спре от употреба 65 самолета от този модел.

Хъбът в Мюнхен, който започна да изпълнява ограничени услуги с A380, може да се окаже по-подходящ за него. Това е така, тъй като разходите на терминала, който частично е собственост на Lufthansa, са по-малки.

Lufthansa очаква да приеме доставката на самолети от модела Boeing 777X от средата на следващата година. Тези самолети ще бъдат разположени във Франкфурт, докато в Мюнхен ще се използват конкурентните Airbus A350.