Lufthansa изпада от DAX за първи път от 32 години

Превозвачът е на 60-то място по пазарна капитализация сред германските компании

13:00 | 5 юни 2020
Автор: Цветан Кръстев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямата германска авиокомпания Lufthansa изпада от основния борсов индекс на страната DAX за първи път от създаването му преди повече от 30 години. Това се случва, след като ограничителните мерки срещу пътуванията заради пандемията от коронавируса доведоха до срив в цената на акциите на превозвача, съобщава Bloomberg.

Lufthansa ще бъде заместена в индекса от компанията за недвижими имоти Deutsche Wohnen AG, се посочва в официална позиция на германската борса. Промяната ще бъде извършена на 22-ри юни.

Акциите на авиокомпанията, която през тази седмица се споразумя за спасителен пакет на стойност 9 млрд. евро, поскъпват с до 7.8% по време на търговията в петък и така пазарната капитализация на Lufthansa достига до 5.2 млрд. евро. От началото на годината цената на акциите на германската група се понижива с 32%.

По този начин Lufthansa се превърна в 60-тата германска компания по пазарна капитализация, докато DAX включва 30-те най-големи фирми. Акциите на Deutsche Wohnen поскъпват с до 3.4%.

Първата половина на тази година бе тежка заради ударите на пандемията върху авиационната индустрия, като от компанията обявиха в сряда, че планират да намалят разходите си за служителите.