Lufthansa отложи одобрението на спасителния пакет за 9 млрд. евро

Условията на ЕС биха отслабили хъбовете на авиокомпанията във Франкфурт и Мюнхен, смятат от Lufthansa

18:20 | 27 май 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Надзорният съвет на Lufthansa отложи приемането на спасителния пакет на стойност 9 милиарда евро (9,9 милиарда долара) от Германия, заявявайки, че исканията, наложени от Европейския съюз, ще попречат на способността на компанията да излезе от кризата, съобщава Bloomberg.  

Засега германската авиокомпания заяви, че ще проучи пакета и няма веднага да събере акционерите да гласуват за одобрението му. Условията на ЕС - Lufthansa да се откаже от германските слотове за излитане и кацане - ще отслабят хъбовете на авиокомпанията във Франкфурт и Мюнхен, заяви Lufthansa.   

Икономическият удар в съчетание с необходимостта от връщане на средствата за стабилизиране, както и възможните алтернативни сценарии, трябва да бъдат „анализирани обстойно“, се казва в изявление на Lufthansa от сряда.  

Независимо от това, бордът все още разглежда спасителното решение "като единствената жизнеспособна алтернатива за поддържане на платежоспособността." 

Исканията на ЕС са сериозни. Във Франкфурт и Мюнхен например, Lufthansa трябва да продаде до 20 самолета и свързаните с тях слотове на конкуренти - по-специално на нискотарифни авиокомпании като Ryanair. Държавните авиокомпании са изключени от възможността да придобият тези слотове, твърдят информирани източници.  

Говорител на ЕК посочва, че другите авиокомпании са получили заеми от своите правителства, а не свеж капитал, както сега Lufthansa. По-строги условия обаче важат за рекапитализациите в съответствие с правната рамка на ЕС, тъй като държавната намеса на пазара е особено задълбочена.

Както се очаква, условията, свързани с предлагания пакет, са трудни за преглъщане и от мениджърите и от акционерите. Управителният съвет се отказа доброволно от 20 процента от основната заплата от началото на кризата. Заплатите трябва да останат ниски поне до края на септември. В допълнение, всички членове на борда, включително надзорният съвет, не могат да получават никакви бонуси, променливи компоненти на възнагражденията или специални плащания, като пакети с акции, през целия период на мерките за подпомагане.