Германия постигна сделка с ЕС за спасяването на Lufthansa в размер на 9 млрд. евро

Lufthansa ще намали присъствието си на летищата във Франкфурт и Мюнхен с по четири самолета заедно със съответните до 24 слота за излитане и кацане

15:20 | 30 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското правителство изглади различията си с Европейската комисия за спасяване на Lufthansa в размер на 9 млрд. евро, съобщава Bloomberg. 

След интензивни разговори комисията и германското правителство се споразумяха, че Lufthansa ще намали присъствието си на летищата във Франкфурт и Мюнхен с по четири самолета заедно със съответните до 24 слота за излитане и кацане. Споразумението, което ръководството на авиокомпанията заяви, че ще приеме, ще даде възможност да има нови конкуренти на двете летища.

Говорител на германското министерство на икономиката заяви, че е постигнат важен момент, като добави, че разговорите с ЕС относно други аспекти на споразумението ще продължат.

 

Надзорният съвет може да заседава в понеделник, след което ще бъдат изпратени покани за извънредно общо събрание. Ако акционерите се съгласят с плана, Lufthansa ще получи държавна помощ с обем от девет милиарда евро, пише Handelsblatt, цитиран от investor.bg.

Lufthansa изпадна в екзистенциална криза заради пандемията на коронавируса и напълно затворените граници. Компанията губи по 1 милион евро ликвидност на всеки час.

Първоначално Европейската комисия поиска компанията да се откаже от 20 самолета, а Lufthansa предложи да продаде три самолета, но Европейската комисия не се съгласи с предложението и отправи ново – отказ от дванадесет самолета - осем във Франкфурт и четири в Мюнхен. Надзорният съвет на компанията обаче отхвърли това предложение в сряда следобед и не одобри спасителния пакет на федералното правителство. Според директорите той не би бил „икономически осъществим“ във формата си.

Компанията вярва, че отказът на слотовете води до чувствително прекъсване на мрежовия трафик от полети на дълги разстояния. Спадът на продажбите се оценява на 1,2 милиарда евро.

Официални представители признават в частни разговори, че Lufthansa ще трябва да се откаже от значителен капацитет в Германия, за да си осигури благословията на Комисията. 

Слотовете на летищата са много важни за авиокомпаниите, тъй като им дават възможност да оперират полети в популярни часове и до желани дестинации. Това е стока, която регулаторите в ЕС често искат от превозвачите да отстъпят на по-малки конкуренти, когато искат одобрение за сливания, включително при придобиването през 2017 г. на част от Air Berlin от Lufthansa.  

Какво предвижда спасителната програма

Германското правителство ще получи 20% от акциите на националния авиопревозвач срещу спасителна финансова инжекция от 9 млрд. евро. Компанията беше ударена тежко от глобалната пандемия от COVID-19, по-голямата част от самолетите ѝ продължават да са заземени и по всяка вероятност няма да върне предишния си обем на работа поне до следващата година. От няколко седмици Lufthansa лети само по план с малки фюзелажни самолети. Докато около 350 000 пътници пътуват в самолетите на групата в нормално време, в момента те са около 3000. От юни нататък предложенията трябва да бъдат увеличени отново - много внимателно.

Държавата получава и две места в надзорния съвет на компанията, но те няма да имат пълни права за гласуване, а ще могат да упражняват такива само при извънредни обстоятелства като опит за придобиване на компанията. В замяна възнагражденията в ръководния състав на компанията ще бъдат ограничени. Мерките включват кредит от 3 милиарда евро, гарантиран от Берлин, закупуване на акции за 300 милиона евро в рамките на увеличение на капитала, както и инжектиране на капитал от 4,7 милиарда евро без право на глас, уточни компанията в комюнике.

Ако сделката бъде реализирана, държавата ще стане най-големият акционер в авиокомпанията. В момента най-много акции - 10%, държи германският милиардер Хайнц Тиле, който е собственик на концерна Knorr Bremse - световен производител на спирачни системи за търговски моторни превозни средства.

Операторът на летища Fraprort, която е концесионер и на тези във Варна и Бургас, държи 8%, а инвестиционната компания Amundi - 3,2%.