Следвашата стъпка от спасяването на Lufthansa е битка с ЕК

Най-голямата европейска авиокомпания ще трябва да продаде самолети и слотове в Мюнхен и Франкфурт на нискотарифни конкуренти

10:22 | 26 май 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърля строгите изисквания от страна на Европейската комисия за спасяването на Lufthansa. Според информация на Handelsblatt органите по конкуренцията в Брюксел изискват авиокомпанията да се откаже от ценните права за излитане и кацане в основните си хъбове - във Франкфурт и Мюнхен и да ги прехвърли на конкуренти, съобщава investor.bg.

„Няма да позволим това да ни се случи", е казала Меркел на заседанието на Президиума на Християндемократическия съюз в понеделник.

Тя е настроила съпратийците си около лидера на партията Анегрет Крамп-Каренбауер и нейните заместници, както и министър-председателите на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лаше и на Хесен Фолкер Буфие, за „трудна битка". "Няма да се поддадем", цитират участниците в групата канцлера. По-рано Буфиер призна за проблемите с Европейската комисия.

"Трябва да направим всичко възможно, за да гарантираме, че важният център за международния въздушен трафик във Франкфурт няма да бъде ограничен и да съществува риск неговото значение за въздушното движение и икономиката да бъде ограничено", каза Буфие пред Handelsblatt. В този контекст исканията на Европейската комисия според него са „неподходящи и вредят на авиационния хъб Германия“, обясни още премиерът. „Радвам се, че канцлерът гледа на това по същия начин и че заедно ще се борим за Франкфурт".

Баварският премиер Маркус Зьодер (CSU) също призовава федералното правителство да отхвърли исканията на Брюксел. „Дискриминацията срещу Lufthansa в полза на нискотарифните превозвачи ще изпрати грешен сигнал", каза той пред Handelsblatt. „Това вероятно ще забави германския ангажимент. Това е грешен подход от гледна точка на европейското право и пазарната икономика. Федералното правителство просто не трябва да приема това“, поясни Зьодер.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер пояснява, че все още има някои въпроси, които трябва да се изяснят пред ЕК. Много е важно Lufthansa да продължи успешната си работа в Германия в същата степен, както преди. Това е целта, за която федералното правителство ще се "бори и работи" в следващите няколко дни. Алтмайер добави пред ZDF, че пакетът може да осигури много повече от 100 000 работни места. Правителството умишлено не искало да налага държавни уговорки за бизнеса на Lufthansa. "Държавата не е добър предприемач", казва още икономическият министър.

Говорителят на вицепрезидента на ЕС и комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер обаче се позова на правната рамка, която Органът прие за държавна помощ в рамките на кризата. В резултат правителствата, които предоставят капиталова помощ на мощни компании като Lufthansa, трябва да „предлагат допълнителни мерки за поддържане на ефективна конкуренция на тези пазари“. 

Исканията на ЕС са сериозни. Във Франкфурт и Мюнхен например, Lufthansa трябва да продаде до 20 самолета и свързаните с тях слотове на конкуренти - по-специално на нискотарифни авиокомпании като Ryanair. Държавните авиокомпании са изключени възможността да придобият тези слотове, твърдят информирани източници.

Федералното правителство и Lufthansa се договориха за спасителен план. В понеделник следобед последва одобрението от страна на комитета за икономическия стабилизационен фонд (WSF). Планът за спасяване по същество предвижда предоставянето на безвъзмездни средства в размер на 9 млрд. евро. Три милиарда евро трябва да постъпят към авиокомпанията като заем чрез държавната банка KfW. Също така има пряко участие от 20 процента в акции и в конвертируема облигация на стойност 5 процента плюс една акция. Цената на придобиването е 2,56 евро за акция.

Фондът също така ще придобие мълчаливо участие до 5,7 милиарда евро общо. Според ad hoc съобщение от Lufthansa „възнаграждението“ за това вложение е четири процента за годините 2020 и 2021 и ще нарасне до 9,5 процента до 2027 година. 

Германският Фонд за икономическо стабилизиране се задължава да продаде всички свои акции до 31 декември 2023 г. по пазарна цена. Необходимото условие обаче е пълното изплащане на мълчаливите участия на компанията и да е налице възможността да се реализира цената от 2,56 евро плюс годишен лихвен процент от 12 процента.

Още по темата четете в investor.bg