Lufthansa може да съкрати всеки пети служител

Очаква се половината от засегнатите позиции да бъдат в Германия

16:16 | 11 юни 2020
Обновен: 16:16 | 11 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Lufthansa, най-големият германски авиопревозвач, обяви в четвъртък, че възнамерява да съкрати 22 хил. работни места на пълен работен ден по целия свят като част от борбата на компанията с негативното въздействие на ограниченията за пътуване, причинени от коронавирусната криза. Иначе казано – почти всеки пети служител трябва да се страхува за работата си, пише Investor.bg

Очаква се половината от засегнатите позиции да бъдат в Германия.

Същевременно концернът обяви, че ще намали броя на самолетите в експлоатация с около 100 броя.

"Възстановяването на търсенето в сектора на въздушния транспорт ще бъде бавно в обозримо бъдеще", подчертава концернът, цитиран от DPA.

Компанията не успява да постигне никакъв напредък в преговорите със синдикатите Cockpit, Ufo и Verdi. Синдикатът на стюардесите Ufo подчертава, че е готов да намери решение до извънредното общо събрание на 25 юни. В същото време той подчертава: „Служителите на всички авиокомпании в групата трябва да бъдат защитени срещу уволнения и трябва да вярват, че най-накрая ръководството ще върви към общ курс“. 

"Без значително намаляване на разходите за персонал по време на кризата ще пропуснем шанса за по-добро рестартиране след кризата и ще рискуваме Lufthansa Group да излезе от кризата значително по-слаба", заяви директорът човешки ресурси на компанията Михаел Нигеман. Полагат се всички усилия за постигане на конкретни резултати с профсъюзните партньори до 22 юни 2020 г. 

Продължението на статията може да прочетете на  Investor.bg.