Саудитският суверенен фонд е купил акции в BP, Boeing и Citi през първото тримесечие

“Публичният инвестиционен фонд разглежда всяка възможност, произтичаща от кризата”, заяви неговият ръководител

18:00 | 16 май 2020
Обновен: 12:19 | 4 юни 2020
Снимка: Sam Wolfe/Bloomberg

Суверенният фонд на Саудитска Арабия е закупил акции за 827.8 милиона долара в BP, направил е инвестиция от 713.7 милиона долара в Boeing, както и е инвестирал по 522 милиона долара в Citigroup и Facebook през първото тримесечие, съобщава Bloomberg. Фондът е инвестирал и 496.8 милиона долара в Walt Disney и 487.6 милиона долара в Bank of America.

“Публичният инвестиционен фонд разглежда всяка възможност, произтичаща от кризата”, заяви ръководителят на фонда Ясир ал Румайян през април. Той добави, че очаква много възможности, включително в авиационния, енергийния и развлекателния сектор.

На фона на разпространението на коронавируса, което засегна търговията и понижи цените на акциите до най-ниските им нива от години, фондът пренасочи част от служителите си, за да търси сделки за разширяването на глобалния си портфейл, заявиха запознати източници. Инвестициите представляват залог, че цените на книжата на тези компании ще се повишат след разхлабването на мерките срещу коронавируса и завръщането към нормалния живот.

„Публичният инвестиционен фонд е търпелив инвеститор с дългосрочен хоризонт“, се посочва в изявление на фонда. „Ние активно търсим стратегически възможности както в Саудитска Арабия, така и в световен мащаб, които имат силен потенциал да генерират значителна дългосрочна възвръщаемост, като същевременно допълнително облагодетелстват хората от Саудитска Арабия и стимулират икономическия растеж на страната“, твърди още изявлението.

Действията на суверенния фонд контрастрират с тези на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, който вече обяви, че се отказва изцяло от инвестициите си в четирите най-големи американски авиокомпании.

В петък стана ясно, че Berkshire е продала по-голямата част от акциите си в Goldman Sachs.