Boeing възстановява производството на 737 MAX

Компанията изпадна в сериозна криза заради реализирането на разходи за милиарди, свързани с овладяване на негативните ефекти от пандемията

11:31 | 28 май 2020
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg
Снимка: Dimas Ardian/Bloomberg

Американският производител на самолети Boeing възобнови производството на своя модел пътнически самолет 737 Max въпреки забраната да се осъществяват полети с него след две катастрофи, съобщава Die Zeit.

Производството ще започне с по-забавени темпове и ще се увеличава постепенно в хода на годината, обявиха от групата. В основното предприятие на компанията, базирано в Рентън, близо до Сиатъл, се осъществяват инициативи за подобряване на безопасността и качеството на труда.

Boeing спря производството на този модел самолет през януари до второ нареждане. Преди това в складовете от месеци имаше 737 MAX самолети, които не можаха да бъдат доставени поради забраните за полети. Все още не е ясно кога полетите с тях ще стартират отново. Решението е на международните надзорни органи. Boeing се надява на бърза пререгистрация, но коронакризата може да забави процеса още повече.

След двете катастрофи на въпросните машини в Индонезия и Етиопия, при които загинаха общо 346 души, от март 2019 г. експлоатацията на 737 Max по целия свят бе замразена. Разследващите органи смятат, че неизправностите на модела са причинени от софтуерен проблем в системата за контрол на полета. Трябва да се осъществи тестов полет, който според прогнози на запознати източници предстои да се реализира след юни.

Boeing изпадна в сериозна криза заради реализирането на разходи за милиарди, свързани с овладяване на негативните ефекти от пандемията - през първото тримесечие на 2020 г. групата отчете загуба в размер на 641 милиона долара (582 милиона евро); приходите се свиха с 26% спрямо предходната година до 16,91 милиарда долара. Освен това около една десета от приблизително 160 000 служители на компанията по света предстои да бъдат съкратени.