Boeing свива производството и освобождава част от работната си сила

Компанията твърди обаче, че има достатъчно опции за финансиране, за да се адаптира към ситуацията след пандемията

16:50 | 29 април 2020
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg
Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Boeing планира да свие производството си на самолети и да освободи 10% от работната си сила в отговор на кризата в авиационната индустрия, породена от пандемията, съобщава The Wall Street Journal. Компанията обяви, че има достатъчно опции за финансиране, за да се адаптира към ситуацията.

Очаква се ограниченията за пътуване и рестрикциите да намалят наполовина въздушните пътувания през 2020 г., като несигурното възстановяване доведе до нежелание или неспособност на компаниите да закупуват нови самолети.

Американският гигант обяви в сряда, че ще свие наполовина производството на своя модел 787 до 7 бройки на месец, след като по-рано го понижи до 10 броя месечно от планираните 14. Според компанията възстановяването на производството на 737 MAX ще се случва с ниски обеми, до 31 броя на месец. Boeing планира да свие производството и на модела 777.

По-рано този месец конкурентната Airbus също обяви планове за понижаване на обемите на работа с една трета.

„Пандемията удря нашия бизнес - влияейки на тъсенето, непрекъснатостта в производството и стабилността на веригата на доставки“, заяви главният изпълнителен директор на Boeing Дейвид Калхун в бележка до служителите.

По-рано той посочи, че не очаква пътуванията по въздух да се възстановят до нивата от 2019 г. в рамките на две или три години, подчертавайки тежестта на кризата за авиационната индустрия.

Boeing е изразходвала 4.7 милиарда долара през първото тримесечие и отчете загуби заради по-малкото самолетни доставки и продажби на резервни части вследствие на въздействието на временните затваряния на заводи и кризата около модела 737 MAX.

Компанията отчете загуба от 641 милиона долара в сравнение с печалба от 2.15 милиарда долара година по-рано. Продажбите на самолетния производител се свиха до 16.9 милиарда долара за тримесечието спрямо 22.9 милиарда долара за същия период година по-рано.

Boeing приключи тримесечието с 15.5 милиарда долара в кеш. Сблъсквайки се с понижение на ликвидността, производителят обмисля да кандидатства за държавна помощ, като обаче не е пояснил за кой вид и каква сума ще иска да си осигури.

По-рано Boeing преустанови изплащането на дивиденти и отмени планирана сделка с бразилския самолетен производител Embraer на стойност 4.2 милиарда долара.