Airbus свива производството си на самолети с една трета заради коронавиуса

Европейският производител ще доставя по 48 самолета средно на месец

22:00 | 8 април 2020
Снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg
Снимка: Valerian Mazataud/Bloomberg

Европейската компания Airbus свива производството си на самолети с една трета заради пандемията от коронавирус, която удари силно авиационната индустрия, съобщава Bloomberg.

Сега европейският производител си е поставил за цел да доставя около 48 самолета месечно спрямо програмите си за моделите А320, А330 и A350, се посочва в официална позиция на компанията. В началото на годината целта на Airbus бе да достави 880 самолета през 2020 г. или средно по 73 на месец.

Бързото разпространение на коронавируса причини безпрецедентни смущения на авиационния пазар. Много полети в световен мащаб бяха отменени, а редица авиокомпании отложиха свои поръчки за нови самолети, докато търсят начини за оцеляване.

Спадът на търсенето и недостигът на части принудиха Airbus и американският му конкурент Boeing да прекратят временно производството си в някои предприятия, докато оценяват щетите в дългосрочен план.

Airbus ще произвежда по 40 на месец от най-продаваните си самолети, а именно А320. Също така производството на самолетите от модела А350 ще се ограничи до 6 на месец. А от самолетите А330, които досега се продаваха слабо, ще се произвеждат по 2 на 30 дни. Това повдига въпроса дали самолетната програма за този модел ще остане в сила.

Производителят обяви, че все още оценява търсенето на по-малкия самолет А220 и че няма да има промени по отношение на програмата за производството на А380 Super-jumbo, която вече се прекратява. „Компанията ще оценява нивата си на производство на месечна база“, коментира изпълнителният директор на Airbus Гийом Фори.

„До момента се справяме. Възползваме се от гъвкавостта, с която разполагаме“, допълва той.