Boeing удължава за неопределен период прекъсването в производството

Ситуацията с коронвируса усложнява ситуацията

15:41 | 6 април 2020
Обновен: 01:04 | 4 юни 2020
Снимка: Chona Kasinger/Bloomberg

Засегнатият американски авиационен гигант Boeing прекъсна дейността си в своите заводи в региона на Пюджет Саунд в Сиатъл и в град Моузъс Лейк в щата Вашингтон заради коронавируса. Засега не е избрана дата за рестарт на производството, заяви Boeing, предава Spiegel.

Този ход освен с производствените проблеми е свързан с разпространението на Covid-19 в региона и прекъсванията във веригите на доставки. По време на затварянето на заводите ще бъдат приложени допълнителни мерки за опазване здравето на служителите.

Всъщност тези предприятия е трябвало да бъдат отворени на 7 април след закриването им преди две седмици. В региона Пюджет Саунд, който е един от епицентровете на коронавируса в САЩ, Boeing е оставил да работят около 30 хил. от общо 70 хил. служители на компанията. 

Наскоро, година след втората катастрофа на Boeing 737 Max, разследващата комисия на Конгреса на САЩ отправи сериозни обвинения срещу производителя на самолети и Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA).

От доклад на комисията стана ясно, че FAA не е изпълнила задължението си да идентифицира критични проблеми на безопасността, свързани със сертифицирането на самолета.

Припомняме, че американските авиокомпании изискват финансови стимули в размер на 50 млрд. долара за справяне с коронавируса, а президентът Доналд Тръмп обеща да окаже пълна подкрепа за сектора.