Авиокомпаниите са в най-голям риск да не се възстановяват от кризата

Секторът може да загуби приходи в размер на четвърт трилион долара през тази година заради спрените пътувания

12:36 | 27 март 2020
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобалният сектор на авиобизнеса никога не е бил в толкова тежка ситуация, дори и след терористичните атаки на 11 септември, пише в свой анализ Bloomberg.

Авиокомпаниите биха могли да загубят приходи в размер на четвърт трилион долара през тази година заради спрените пътувания като предпазна мярка за ограничаване разпространението на коронавируса, сочат данни на Международната асоциация за въздушен транспорт.

Повечето превозвачи ще фалират до края на май, ако не успеят да намерят подкрепа, заяви миналата седмица базирания в Сидни център за авиация CAPA.

„В този много труден период ще оцелят само на най-добрите”, каза изпълнителният директор на Qatar Airways Акбар Ал Бейкър.

Кои авиокомпании са най-застрашени?

Подобно на вируса, кризата не подбира по определени критерии и засяга всички - от бюджетните оператори до националните превозвачи. Производителите на самолети и техните доставчици също са подложен на огромен натиск, като Boeing призовава за милиарди долари държавната подкрепа, а Airbus удължава кредитните си линии и се отказа от раздаването на дивидент.

Използвайки метода за оценка Z-score, разработен от Едуард Алтман през 60-те години за предсказване на фалити, Bloomberg News разгледа публични авиокомпании, за да идентифицира тези, които са най-застрашени от фалит въз основа на наличните данни. Изчисленията не вземат предвид правителствените спасителни средства или други източници на финансиране, които биха могли да помогнат на компании да оцелеят.

Въпреки че най-големи рискове се очертават за авиокомпаниите в Азия, най-вече породи високите им нива на дълг, европейските превозвачи не са имунизирани, както го доказва и фалитът на британската компания Flybe Group.

Според Алтман оценка от 1.8 пункта или по-ниска показва риск от фалит, а резултат над 3 пункта предполага стабилност.

Задлъжнелите нискотарифни превозвачи Norwegian Air Shuttle ASA и Air France-KLM са под прага, както и American Airlines Group и SkyWest.

Правителствата по света водят преговори с авиокомпаниите за финансова подкрепа, а тези които са поддържани от богати собственици като Delta Air Lines, която разчита на милиардера Уорън Бъфет, ще получат достъп до средства по други канали.

Методът Z-score разглежда пет променливи – ликвидност, платежоспособност, рентабилност, ливъридж и актуално финансово състояние. Така според анализа компаниите с най-голям риск да фалират в сектора са Pakistan International Airlines, AirAsia Indonesia, Nok Air, PNG Air, Kenya Airways, SpiceJet, Virgin Australia, Asiana, AirAsia X и Avianca.

Говорител на Pakistan International Airlines заяви, че загубите и дълга са станали твърде големи, за да може компанията сама да се справи и, че опциите предложени от правителството са замяна на дълг срещу акции в дружеството и издаване на дългосрочни облигации. От Kenya Airways не са реагирали веднага на запитването на Bloomberg за коментар.

От SpiceJet не виждат никакъв шанс да се провалят, тъй като поддържат адекватни парични потоци и очакват увеличаване на търсенето, след като разпространението на вируса бъде ограничено.

От Virgin Australia Holdings, която е пуснала в отпуск 80% от служителите си и е намалила полетите до минимум, заявиха, че са предприели мерки за бързо намаляване на разходите.

От Asiana Airlines са обяснили, че са осигурили мостов заем и ще получат 1.6 трлн. вона (1.3. млрд. долара) от Корейската банка за развитие и други кредитори.

От Avianca Holdings не са отговорили на искането за коментар. Базираната в Богота компания е пуснала в неплатен отпуск 21 хил. служители и предоговаря условия за плащане с доставчици.

Norwegian Air се опитва да осигури правителствена спасителна линия на стойност до 270 милиона долара при определени условия, като тази седмица две скандинавски банки са били одобрени, за да предоставят гаранция за необходимите 10% за първия транш. Авиокомпанията е отказала да коментира допълнително.

Френското и холандското правителство са най-големите акционери в Air France-KLM и те вече са сигнализирали, че ще предоставят подкрепа, ако е необходимо.

В САЩ американските авиокомпании могат да получат до 25 млрд. долара подкрепа, които да използват за плащане на заплати, а за карго превозвачите са предназначени 4 млрд. долара.

Някои от компании в Азия, включително Korean Air, Asiana, China Southern Airlines Co. и China Eastern Airlines Corp., имат резерви да издържат едва няколко седмици, сочи анализ а Bloomberg Intelligence.

Различните методи за оценка на жизнеспособността на авиокомпаниите дават различни резултати, което означава, че не всички авиокомпании, които имат недостиг на пари, ще фалират.