Италия планира да национализира финансово затруднената Alitalia

От месеци в страната се търсеше решение за изпадналата в криза авиокомпания

11:30 | 18 март 2020
Снимка:  Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Италия планира да национализира изпадналата в затруднения авиокомпания Alitalia, съобщи правителството в Рим. То ще похарчи общо 25 милиарда евро, за да ограничи разпространението на коронавируса и да предотврати срива на икономиката. Този пакет от помощи включва и помощ за авиокомпанията Alitalia, чието бъдеще се обсъжда от месеци, пише Investor.bg.

От месеци в Италия се търсеше решение за изпадналата в криза авиокомпания Alitalia. От месец на месец сроковете за продажбата ѝ на потенциални партньори бяха отлагани. Все повече заинтересовани страни се отказваха или подобно на Lufthansa искаха да купят само част от превозвача.

Сега коронакризата ускори края. Alitalia ще бъде национализирана, става ясно от пакета за помощи, който правителството в Рим прие в понеделник. Причината: само така Италия може да претендира за „непреодолима сила“ в Брюксел, т.е. да посочи ефектите от вируса като причина за радикалната стъпка.

Правителството ще създаде „нова компания“, която „е изцяло контролирана от Министерството на икономиката и финансите или от дружество с мажоритарна собственост“, се казва в правителственото постановление. Премиерът Конте не спомена темата за Alitalia пред журналистите в понеделник, когато беше представен пакетът за помощ. Мъдро, казва вътрешен източник пред Handelsblatt, за да се избегнат обвиненията за държавно спасяване под прикритието на пандемията.

Цялата статия може да прочетете на Invеstor.bg.