Най-голямата авиокомпания в света за дълги разстояния спира всички полети

Emirates до сега е изпълнявала по над 500 полета на ден от Дубай

11:55 | 23 март 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Emirates, най-голямата авиокомпания в света за дълги разстояния, ще преустанови всички свои пътнически операции тази седмица в резултат на пандемията от коронавирус, която ограничи сериозно пътуванията в световен мащаб, съобщава Bloomberg.

Полетите на всички дестинации се преустановяват от 25 март, заявиха от компанията, базирана в Дубай. Карго услугите обаче ще продължат да работят.

 „Не можем да оперираме пътнически услуги, докато страните не отворят отново своите граници и доверието към пътуванията се върне“, каза главният изпълнителен директор на Emirates Ахмед Бин Саид ал Мактум в съобщение до служителите, видяно от Bloomberg.

„Някои от нашите конкуренти или дори нашите партньори по веригата за доставки може да не преживеят тази криза“, посочват още от компанията.

Съобщението на превозвача дойде няколко часа, след като беше обявено спирането на всички входящи и изходящи пътнически полети за две седмици в Обединените арабски емирства.

Само Emirates е изпълнявала по над 500 полета на ден. Сега компанията планира да приземи 230 самолета или 85% от своя флот.

Превозвачите, които в началото на годината бяха в сравнително добро здраве, трябваше да приземят флотите си, да освободят персонал и да поискат държавна помощ за оцеляване.

Големите американски превозвачи като Delta Air Lines и American Airlines Group очакват разяснения по подготвяния спасителен пакет, а в Лондон правителството обмисля също стъпки в подкрепя на индустрията. Подобни е ситуацията и в Германия, Франция и Скандинавските страни. В Китай пък вече е национализирана компанията майка на Hainan Airlines Holding. В Италия в трудна ситуация се оказа и Alitalia.