Британската авиокомпания Flybe обяви фалит заради коронавируса

Най-големият регионален авиопревозвач в Европа не успя да получи заем от британското правителство

14:33 | 5 март 2020
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Най-голямата авиокомпания за вътрешни полети във Великобритания Flybe обяви фалит, като влиянието от разпространението на коронавируса наклони везните за решението на изпитващия трудности превозвач, съобщава MarketWatch.

Компанията предупреди, че всички полети са отменени и призова клиентите си да не пътуват до летището, като потвърди влизането в несъстоятелност. Най-големият регионален авиопревозвач в Европа проведе 11-часови преговори с британското правителство, но не успя да получи заем за 100 млн. паунда.

Това се случва по-малко от два месеца, след като авиокомпанията се споразумя за спасителен план с правителството, който предвиждаше работа по план за погасяване на данъчния ѝ дълг.

„Най-голямата независима регионална авиокомпания не е в състояние да преодолее значителни предизвикателства за финансирането на своя бизнес“, се посочва в официална позиция на Flybe.

Фалитът не изненадващ. Множество авиокомпании - British Airways, Easyjet и Ryanair - заявиха през последните дни, че клиентите са отменили полети заради избухването на вирусната епидемия. А за разлика от други компании, Flybe не успя да смекчи тези проблеми, пише Investor.bg.

Преди няколко дни Уили Уолш, ръководител на авиокомпанията IAG, която включва British Airways и Iberia, предупреди, че коронавирусът може да причини сериозни проблеми на някои авиокомпании и да ускори консолидацията в индустрията. Уолш не споменава имена, но познаваше добре проблемите на Flybe.

Flybe беше на прага на фалита на няколко пъти. Едва през миналата година в спасението ѝ се включиха инвеститори. Оттогава авиокомпанията със седалище в Ексетер в югозападна Англия, която предлага предимно регионални полети в рамките на Обединеното кралство, принадлежи на консорциум: 40 процента се държат от Cyrus Capital, 30 процента – от конгломерата Stobart Group и 30 на сто – от авиокомпанията Virgin Atlantic, част от империята на британския милиардер Ричард Брансън.