Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ще натисне ли коронавирусът спусъка на следващата рецесия?

Юлиан Войнов, икономист, Светът е бизнес, 04.03.2020

21:04 | 4 март 2020
Юлиан Войнов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юлиан Войнов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Коронавирусът показа колко нестабилна е световната икономика. Можем само да се надяваме, че той няма да се окаже спусъкът на нова икономическа криза. Това каза икономистът Юлиан Войнов в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Войнов нивото на дълга в световен мащаб е основният проблем пред икономиката. „В момента глобалният дълг е исторически висок - 253 трлн. щатски долара, което представлява 332% от брутния вътрешен продукт на всички страни“, посочи той.

„За разлика от предишната глобалната криза, когато основните дисбаланси бяха по отношение на банковите кредити към лица и фирми, които инвестираха на имотния пазар, в момента основните кредити са насочени към корпоративния бизнес“, отбеляза икономистът.

„Основните засегнати при криза сега ще са фирмите, застрахователните дружества и пенсионните фондове“.

„Проблемът на ниските лихви е, че позволиха на компании, които нямат достатъчно добри финансови параметри, да имат достъп до кредитните пазари и да се финансират от фондовата борса“, обясни Войнов. Той добави, че по-голямата част от ценните книжа на тези дружества имат рейтинг 3 пъти Б (BBB) – най-ниското ниво на инвестиционен рейтинг.

„В момента, в които тези фирми спрат да имат достъп до фондовите пазари, тези рейтинги ще паднат. Тогава инвеститорите ще започнат да "дърпат" капиталите си, защото инвестициите им трябва да отговарят на определени критерии“, каза икономистът.

„Банките нямат инструменти да противодействат на глобалното забавяне, а от друга страна ниските лихви създават проблем, който рано или късно ще "избухне“.

Според икономиста Европейската централна банка няма полезен ход на фона на икономическата заплаха от коронавируса.

Той изрази очаквания правителствата на страните членки на еврозоната да въведат фискални мерки, включително за подпомагане на фирмите, отлагане на плащане на данъци, подпомагане на покупките на нови коли, както направи Германия след предишната криза.

„Колко силни ще са последствията от коронавируса зависи от това колко бързо Китай ще се възстанови... Изчерпването на запасите е основният проблем за момента“.

Гостът коментира и амбициите на България за присъединяване към валутния механизъм ERM II и еврозоната.

Абсолютна илюзия е да се смята, че България ще загуби някаква независимост по отношение на паричната си политика след присъединяване към еврозоната“, заяви Войнов.