Световната банка отпуска 12 млрд. долара в борбата срещу коронавируса

Целта е държавите бързо и гъвкаво да се справят със здравните и икономическите последици от епидемията

09:00 | 4 март 2020
Снимка: T.J. Kirkpatrick/Bloomberg
Снимка: T.J. Kirkpatrick/Bloomberg

Световната банка предоставя на развиващите се страни заеми и помощ на обща стойност 12 милиарда долара за борба с коронавируса. Целта е държавите бързо и гъвкаво да се справят със здравните и икономическите последици от епидемията, заяви президентът на Световната банка Дейвид Малпас, предава Die Zeit.

Малпас подчерта, че вирусът е "допълнителна тежест" за бедните страни. Те са най-слабо подготвени като ресурс, за да прекратят разпространението на заболяването. Средствата могат да бъдат използвани и за разширяване на здравните системи, каза Световната банка. Около четири милиарда щатски долара от новия пакет от помощи ще са от вече съществуващи програми.

Пакетът е насочен към страни, които биха поискали помощ от Световната банка, каза Малпас. Световната банка поддържа контакт с различни държави членки. Малпас не посочи кои правителства трябва първо да бъдат подкрепени. Част от помощта се разпределя в някои от най-бедните страни в света.

Само няколко часа по-рано Световната банка и Международният валутен фонд (МВФ) отмениха годишната си пролетна среща в САЩ заради коронавируса. Срещите, първоначално планирани за централата на организациите във Вашингтон в средата на април, трябва да се провеждат във виртуален формат.

Коронавирусът се разпространява глобално. Към момента заразените са над 40 000 души. Китай, Южна Корея, Иран и Северна Италия са основните огнища на болестта. Изследователите се опасяват, че коронавирусът може да превземе страни със слабо развити здравни системи - например държави от Африка на юг от Сахара.