Бежанска заплаха, коронавирус и ERM II – какво се случи у нас през миналата седмица?

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 02.03.2020

13:36 | 2 март 2020
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За момента България остава пощадена от натиска на мигранти, след като миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган престана да изпълнява споразумението с Европейския съюз, по силата на което въздържаше мигрантския поток. Повече информация за случващото се вероятно ще има след срещата между премиера Бойко Борисов и Ердоган в Анкара по-късно днес. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Междувременно продължават сблъсъците на мигрантите и силите за сигурност в Гърция“, посочи Попов.

„Според гръцки източници за последните 24 часа са били предотвратени над 15 хил. опита за незаконно влизане в страната, а по границата са били струпани около 3 хил. души“.

За момента България демонстрира готовност за охрана на границите“, добави гостът.

Попов обаче отбеляза, че лошите новини в Сирия се увеличават, след като Турция започна операция, наречена „Пролетен щит“, през уикенда в Идлиб.

„Въпреки че Ердоган заяви, че не желае конфликт с Русия и с руски бойни формирования, вероятността от подобна ескалация не трябва да се изключва“.

Редакторът коментира и ситуацията с коронавируса у нас. Той каза, че за момента в България няма регистриран случай на заразен с коронавирус, като според специалисти това не трябва да притъпява бдителността на гражданите.

Попов се спря и на публикувания от Европейската комисия Зимен пакет на европейския семестър 2020 г., който извади България от страните с макроикономическите дисбаланси.

„Подобрената оценка е добра новина на амбициите на България за присъединяване към ERM II”.

"В основен фокус през новата седмица остават новините за развитието на световната икономика на фона на притесненията за отражението на коронавируса", каза още Попов. Той добави, че в четвъртък започва и срещата на Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори във Виена.