Законът за конфискация на руски активи води до похвали за Йелън и стрес за долара

Притесненията за ерозиране на позицията на долара като доминираща валута в света се появиха през 2022 г., когато САЩ и техните съюзници замразиха активите на Русия след нахлуването на Москва в Украйна

17:22 | 25 април 2024
Автор: Ерик Уасън, Енда Къран
Изслушване в търговската комисия на Сената относно укрепването на дейността на авиокомпаниите. Джей Ди Ванс. Снимка: Bloomberg LP
Изслушване в търговската комисия на Сената относно укрепването на дейността на авиокомпаниите. Джей Ди Ванс. Снимка: Bloomberg LP

Приемането във вторник от Конгреса на правомощията, даващи на президента Джо Байдън нови възможности за изземване на руски доларови активи в помощ на Украйна, засили дебата за потенциалните последици от чуждестранното търсене на американски държавни ценни книжа и използването на долара.

Така наречената REPO разпоредба беше добавена към пакета от 95 млрд. долара за подпомагане на Украйна, Тайван и Израел от лидерите на републиканците в Камарата на представителите и Байдън подписа мярката в сряда. Тя позволява на президента да прехвърли руски държавни активи във фонда за възстановяване на Украйна, като някои ограничения изискват координирани действия със съюзниците и съдебен контрол.

"Необходимо и спешно е нашата международна коалиция да отключи стойността на обездвижените руски държавни активи", заяви в изказване министърът на финансите Джанет Йелън. "Конгресът предприе важна стъпка в това усилие с приемането на Закона за РЕПО и през следващите седмици ще продължа интензивните дискусии с нашите партньори от Г-7 относно общия път напред."

Миналата седмица финансовите ръководители на страните от Групата на седемте обсъдиха потенциалното използване на замразените руски активи, като длъжностните лица от Европа - където се намира по-голямата част от авоарите - изразиха продължаваща загриженост относно правния прецедент. 

Подобно безпокойство изразяват и редица американски републиканци, които твърдят, че стъпката ще подкопае търсенето на държавни ценни книжа и в по-широк план - ролята на долара в световната финансова система.

"Вече имаме голям натиск върху пазарите на американски облигации между инфлацията и дефицитите, които имаме, така че, да, аз съм загрижен за това", заяви във вторник сенаторът от Охайо Джей Ди Ванс, главен критик на законопроекта REPO в Сената. "Трябва да сме внимателни."

Ванс не е сам в това си мнение. Притесненията за ерозиране на позицията на долара като доминираща валута в света се появиха през 2022 г., когато САЩ и техните съюзници замразиха активите на Русия след нахлуването на Москва в Украйна. Икономистите подчертаха, че съвместният характер на действията е помогнал обаче да се изолират подобни опасения, а администрацията на Байдън даде знак, че ще продължи да действа съгласувано със своите партньори.

"Ако САЩ направят това без подобни действия от страна на другите икономики от Г-7, САЩ сами ще понесат всяка "рискова премия за изземване"," каза Джерард ДиПипо, старши анализатор по геоикономика в Bloomberg Economics. "Това е нещо, което Белият дом би искал да избегне, и причина да се съмняваме, че САЩ ще действат едностранно."

Тази седмица Русия обеща да "отвърне" на всяко изземване на нейни активи, както и да се бори в съда срещу подобни стъпки, ако те се случат. Критиците предупреждават, че това може да доведе до конфискация на активи на американски граждани в Русия. Авторът на законопроекта REPO, сенаторът Джим Риш, републиканец от Айдахо, и други защитници подчертават, че Русия вече е експроприирала чуждестранни активи, независимо от новия закон. Той заяви, че притесненията за въздействието на руската конфискация на активи върху финансовите пазари са "доста преувеличени".

Друга част от подписаното в сряда законодателство включва засилен контрол върху транзакциите на китайските банки с друг враг на САЩ - Иран. Този ход също може да подхрани опасенията относно използването на достъпа до долара от страна на Вашингтон като геополитически инструмент.

Макар че е малко вероятно САЩ действително да наложат санкции на големи китайски финансови институции, предприемането на подобна стъпка може да има далечни последици, според JPMorgan Chase & Co.

"Дедоларизация"

"Китай може да ускори процеса на дедоларизация", пишат анализаторите на JPMorgan, включително Катрин Лей, в съобщение до клиентите си в сряда. По оценки на JPMorgan около 70% от китайската международна търговия все още е деноминирана в долари.

Паола Субачи, автор на книгата "Цената на свободните пари", заяви: "Държавите, които използват долара за международна търговия и финансиране, трябва да са сигурни, че активите им няма да бъдат конфискувани по прищявка на САЩ."

И все пак като глобално средство за съхранение на стойност засега няма за какво да се конкурира с долара, подкрепен от огромния размер и ликвидност на около 27 трилиона долара търгуеми държавни ценни книжа и независима правна система за прилагане на договорите.

"Американското свръхмощно въоръжаване на валутата си чрез изземване на доларови резерви със сигурност ще накара съперниците на САЩ" да погледнат към дедоларизацията, казва Есвар Прасад, бивш служител на Международния валутен фонд, който сега работи в университета Корнел. Но тези ходове могат да бъдат ограничени, "тъй като валути като юана не са подкрепени от силни, дълбоки и отворени финансови пазари, в допълнение към стабилна институционална рамка".

Финансиране на Украйна
Междувременно отчайващото положение на Украйна означава, че нуждите от финансиране са остри. Приетото в сряда законодателство включва икономическа помощ в размер на 9,5 млрд. долара под формата на опростен заем. За сравнение, около 280 млрд. долара руски активи са замразени, като повече от две трети от тях са блокирани в Европейския съюз.

Американските законодатели оценяват руските активи в САЩ на около 5 млрд. долара. Данните на Министерството на финансите на САЩ показват около 4,7 млрд. долара руски ценни книжа, притежавани през 2021 г., преди инвазията в Украйна.

Мярката REPO, която при първото си предложение срещна скептицизъм от страна на Белия дом, беше коригирана, за да се даде възможност на президента да конфискува активи, а не да задължи правителството да направи това. Това помогна да се спечели подкрепата на администрацията.

Добавянето на тази разпоредба беше от ключово значение за приемането на пакета за помощ в контролираната от републиканците Камара на представителите миналата седмица и помогна за увеличаване на подкрепата на представителите на Голямата партия в Сената тази седмица.

"Когато започнах тази работа, това не беше най-популярната идея, защото не се прилага това, което обикновено правим. Но това е правилното нещо, което трябва да се направи", каза Риш. "Русия трябва да понесе последствията".