Блинкен кацна в Китай със санкции и призив за „отговорно“ управление на отношенията

Държавният секретар на САЩ ще се опита да убеди Китай да спре да подпомага Русия

10:45 | 25 април 2024
Автор: Иън Марлоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Държавният секретар Антъни Блинкен изрази загриженост относно нелоялните търговски практики в икономика № 2 в света при започването на разговорите си в Китай, като над посещението му e надвиснала заплахата от санкции на САЩ срещу Пекин заради подкрепата му за Русия.

„Имаме задължение към нашия народ - всъщност задължение към света - да управляваме отговорно отношенията между нашите две страни“, заяви той пред партийния секретар на Шанхай Чен Джинин в четвъртък сутринта, след като предната вечер присъства на баскетболен мач.

Според говорителя на Държавния департамент Матю Милър по време на срещата Блинкен е подчертал, че американските фирми се нуждаят от равни условия в Китай и е повдигнал въпроса за „непазарните икономически практики“ в азиатската държава.

Ръководителят на икономическия център заяви, че нациите им имат избор между „сътрудничество или конфронтация“, като резултатът ще се отрази на „бъдещето на човечеството“. Блинкен също така ще проведе разговори с американски бизнес лидери в Шанхай, преди да се отправи към Пекин за срещи в петък, включително за евентуална среща на четири очи с президента Си Дзинпин.

Пътуването на висшия американски дипломат идва на фона на повишено двустранно напрежение, тъй като изпълненият с напрежение изборен сезон в САЩ поставя на изпитание стабилизирането на връзките, договорени от Си и президента Джо Байдън миналата година. Миналата седмица американският лидер определи Китай като „ксенофобска държава“, обеща повече мита за Китай и започна проверка на корабната индустрия на азиатската държава.

Блинкен ще се опита да убеди китайските служители да спрат търговията, която е позволила на руската отбранителна индустриална база да се възстанови въпреки западните ограничения, наложени след нахлуването му в Украйна. На дневен ред са и териториалните претенции на Пекин към самоуправляващия се остров Тайван и агресията му в Южнокитайско море, заяви високопоставен американски служител.

Отговорът на Комунистическата партия на перспективата за санкции и неотдавнашната серия от търговски ограничения засега се изчерпва с твърдо говорене и символични мита. Си се опитва да привлече чуждестранните инвеститори обратно в Китай и да съживи икономика № 2 в света, докато тя се бори с имотна криза и търговски проверки от страна на Европейския съюз.

„Често виждате най-активната китайска реакция в моменти, когато се чувстват овластени и силни“, казва Джуд Бланшет, експерт по Китай и чуждестранните инвестиции в Центъра за международни и стратегически изследвания във Вашингтон. „В момента ръководството в Пекин трябва да гаси много пожари.

Към тези опасения се прибавя и заплахата от нови санкции. По-рано този месец министърът на финансите Джанет Йелън заяви пред официални лица в Пекин, че китайските банки, подпомагащи военните усилия на Русия, могат да бъдат изправени пред нови санкции от страна на САЩ, тъй като тя изрази загриженост пред висшите ръководители относно свръхкапацитета на Китай. Преди посещението на Блинкен китайските държавни медии отбелязаха противоречието в опитите за стабилизиране на връзките при засилване на търговското съперничество.  

„Защо американската страна превръща едно нормално посещение в нещо, което изглежда като ултиматум?“, пише в редакционна статия вестникът на Комунистическата партия Global Times. „Ако този въпрос не бъде решен, това е все едно да вървим през нощта с вързани очи, което лесно ще доведе до грешки и дори до опасносни ситуации.“

Блинкен кацна в Китай само няколко часа след като Сенатът прие пакет от 95 млрд. долара за спешна помощ за Украйна, Израел и Тайван. Сред приетите мерки е и изискване популярното приложение TikTok да бъде продадено от китайската си компания майка ByteDance Ltd. В противен случай употребата му в САЩ ще бъде забранена.

Делегацията на САЩ ще се стреми ясно да разсясни политиките на Пекин, за да предотврати всякаква ескалация на напрежението. През последните седмици САЩ се срещнаха с европейски и азиатски съюзници, за да обсъдят Китай. Пътуването на Блинкен съвпада и с провеждането на военни учения на САЩ и Филипините в близост до спорното Южнокитайско море и Тайван.

Малко вероятно е представителите на САЩ да си тръгнат от срещите тази седмица с много конкретни пробиви или резултати. Въпреки че има признаци за стабилизиране на отношенията, двете страни продължават да спорят по въпроси, обхващащи търговията, технологиите, правата на човека, Украйна, Северна Корея и Близкия изток, където Блинкен се опитва да привлече Пекин да окаже натиск върху Иран.

Блинкен посочи, че отношенията между САЩ и Китай имат последствия за целия свят и подчерта важността на изпращането на повече американци да учат в азиатската страна по време на лекция в Нюйоркския университет в Шанхай. Той добави, че американските студенти в Китай са намалели от 15 000 преди десетилетие до едва 800.

„Това е наистина важен начин да се уверим, че избягваме недоразумения и погрешни схващания“, каза Блинкен за академичния обмен, „дори когато имаме толкова големи различия.