Китай остро разкритикува обвиненията в свръхпроизводство преди посещението на Блинкен

Пътуването се осъществява в момент, когато редица въпроси поставят на изпитание стабилизирането на връзките, които се влошиха миналата година след обвиненията, че Китай е пуснал шпионски балон над САЩ

15:06 | 23 април 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Китай предприе най-острата си досега атака срещу оплакванията на САЩ от свръхкапацитет в промишлеността, давайки знак, че държавният секретар Антъни Блинкен може да бъде изправен пред деликатни разговори по време на посещението си тази седмица.

Обвинението на САЩ съдържа "злонамерено намерение за ограничаване и потискане на индустриалното развитие на Китай, целящо да търси по-благоприятна конкурентна позиция и пазарно предимство за страната", заяви китайски дипломат на скорошен брифинг, според изявление на Министерството на външните работи, публикувано във вторник.

"Това е неприкрита икономическа принуда и тормоз", добави служителят в отдела на министерството за Северна Америка, чието име не беше посочено.

Китай рядко провежда такива брифинги непосредствено преди посещение на висши служители на САЩ. Блинкен ще пътува до азиатската държава от сряда до петък.

Пътуването се осъществява в момент, когато редица въпроси поставят на изпитание стабилизирането на връзките, които се влошиха миналата година след обвиненията, че Китай е пуснал шпионски балон над САЩ. По време на предизборната си кампания миналата седмица президентът Джо Байдън определи Китай като ксенофобски и обеща да утрои митата върху китайския износ на стомана и алуминий.

Вашингтон също така започна проверка на корабостроителния сектор на страната, а Конгресът ускори усилията да принуди TikTok да се отдели от китайската си компания майка ByteDance Ltd.

Реакцията на Китай на тези действия беше сравнително слаба. Въпреки това забележките на служителя на външното министерство показват, че се засилва известно раздразнение от страна на Пекин.

"САЩ упорито напредват в стратегията си за сдържане на Китай и продължават да използват погрешни думи и действия, които се намесват във вътрешните работи на Китай, опетняват имиджа на Китай и вредят на интересите му", заяви служителят. "Ние твърдо се противопоставяме и противодействаме на това."

Лицето заяви, че Пекин и Вашингтон трябва ефективно да управляват разногласията си. По-рано високопоставен американски служител заяви, че Блинкен ще разясни как подкрепата на китайските компании за руската военна машина се отразява на европейската сигурност.

Вестник Wall Street Journal съобщи, че Вашингтон подготвя санкции, които ще прекъснат достъпа на някои банки в Китай до световната финансова система. Целта на този ход е да се ограничи търговската подкрепа на Пекин за Москва.

Китайският дипломат, цитиран в изявлението на Министерството на външните работи от вторник, също така призова САЩ да спрат да налагат санкции на национални компании и физически лица във връзка с това, което Пекин нарича "украинска криза".