Си Дзинпин предприема най-голямата военна реорганизация в Китай от 2015 г. насам

Китай ще прекрати дейността на Силите за стратегическа поддръжка, които бяха създадени преди повече от осем години, за да повишат възможностите в областта на космическата, кибернетичната, политическата и електронната война

18:45 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китайският президент Си Дзинпин нареди най-голямата реорганизация на армията на страната от 2015 г. насам, която засяга силите, отговарящи за възможностите, включително кибервойната.

Китай ще прекрати дейността на Силите за стратегическа поддръжка, които бяха създадени преди повече от осем години, за да повишат възможностите в областта на космическата, кибернетичната, политическата и електронната война, съобщи в петък официалната информационна агенция Xinhua.

На свой ред Си създава нов клон, наречен Сили за информационна поддръжка. Въздушно-космическите и кибернетичните подразделения, които досега бяха в състава на Силите за стратегическа поддръжка, сега ще бъдат организационно паралелни на новосъздадените Сили за информационна поддръжка, се казва в изявление на Министерството на отбраната. Аерокосмическото звено ще подобри способността на Китай да използва космоса и ще засили управлението на космически кризи, заяви министерството.

Потвърждавайки водещата роля на Комунистическата партия над армията, Си заяви, че новите сили ще предоставят "ключова подкрепа при координирането на изграждането и използването на кибернетичната информационна система".

Ли Вей, политическият комисар от вече несъществуващите Сили за стратегическа подкрепа, ще изпълнява същата роля в Силите за информационна подкрепа. Той обеща "решително" да се вслушва в указанията на Си. Новият командир на Силите за информационна поддръжка е Би И, съобщи държавната телевизия CCTV.

Кибер напрежение

Предишният командир на Силите за стратегическа поддръжка беше Джу Цяншен, чието изчезване породи спекулации, че е свързано с по-широките сътресения във военното ръководство на Китай, които се развиха през последната година. Макар че Джу наскоро се появи отново, държавните медии не са изяснили настоящата му позиция.

Преструктурирането идва в момент, когато втората по големина икономика в света се изправя срещу САЩ в борбата за глобално влияние, а кибервойната се превръща в ключово бойно поле. Миналия месец САЩ, Обединеното кралство и Нова Зеландия обвиниха Китай, че спонсорира злонамерена кибер дейност, насочена срещу демократичните институции.

Последното обновяване е следствие от мащабната чистка, извършена от Си във военното ведомство през миналата година. Експерти от американското разузнаване разглеждаха този ход като отговор на разкриването на широко разпространена корупция в армията, включително в Ракетните войски, които управляват разширяващия се ядрен арсенал на страната.

През октомври бившият министър на отбраната Ли Шанфу беше отстранен от поста си без обяснение. През декември Китай назначи Донг Джун, ветеран от военноморските сили, за нов началник на отбраната.