В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Разломите между Германия и Китай се задълбочават, въпреки политическия ритуал за диалог

Владимир Шопов, политолог и анализатор, във "В развитие", 18.04.2024

14:51 | 18 април 2024
Автор: Галина Маринова

Донякъде бяха предвидими основните теми, които бяха повдигнати по време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Китай. Свидетели сме на политически ритуал, свързан с диалог, но в общ план виждаме задълбочаващи се различия между двете страни. Това каза Владимир Шопов, политолог и анализатор, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Донякъде бяха предвидими основните теми, които бяха повдигнати по време на посещението на германския канцлер Олаф Шолц в Китай, каза гостът като подчерта, че сме свидетели на "политически ритуал, свързан с диалог, но в общ план виждаме задълбочаващи се различия между двете страни".  

Германският канцлер Олаф Шолц изтъкна в срещите си с президента на Китай Си Дзинпин и с министър председателя Ли наличието на свръхкапацитет и липсата на реципрочност, като бяха обсъдени и политически въпроси, свързани с кризата в Украйна, каза Шопов. От китайската страна дойде очакван отговор, като те не признават наличието на свръхкапацитет, а там, където биват критикувани за субсидии, те казват, че "това е приносът на Китай за енергийния преход и за осигуряването на достатъчно качествени продукти, свързани с новите индустрии - възобновяема енергия, елетрически батерии и т.н.". 

"Нещо, което беше различно от другите подобни диалози, е, че сякаш германският канцлер за пръв път намекна, че от тяхна гледна точка вече започват да се засягат ключови интереси на германската страна. Използвайки език, който Китай обича да използва, той даде индикация, че Берлин ще търси малко по-радикални мерки". 

Но съм скептично настроен, че германската страна ще е в състояние да го направи, подчерта Владимир Шопов, защото в политическият и стопански елит има дълбоко разделение по темата Китай, което не е ясно как ще бъде разрешено. "Това разделение е пречката да видим малко по-ясно оформена политическа позиция от страна на Берлин".

Гостът коментира и кои са основните фактори за изборната победа на опозицията в Южна Корея и да очакваме ли от президента промяна във вътрешнополитическите нагласи и най-после да се седне да се разговаря с опозицията за прокарване на работещи политики в критични точки от дневния ред на обществото като цената на живота, социалното подпомагане и безработицата.

Ще видим ли от тук нататък мудна политическа активност вътре в Южна Корея и по-голяма активност във външната политика?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.