Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Доверието на германските инвеститори расте, наближава ли възстановяване на икономиката?

Милен Симеонов, ''Бизнес старт'' , 17.04.2024 г.

12:23 | 17 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Доверието на инвеститорите във възстановяването на германската икономика отново се повиши през април, което допълни първите признаци на растеж след тежката зима. Показателят за очакванията на института ZEW се повиши до 42,9 пункта от 31,7 пункта през март, което е много повече от прогнозите на икономистите в проучване на Bloomberg. Това коментира Милен Симеонов в предаването "Бизнес старт" с водеща Роселина Петкова.

Напоследък оптимизмът в най-голямата европейска икономика се повиши, подкрепен отчасти от перспективите, че Европейската централна банка скоро ще понижи лихвените проценти. Подобна стъпка би могла да допринесе за това инвестициите отново да станат по-привлекателни - и да изведе производството от продължителния спад.

Миналата седмица отговорните лица дадоха знак, че облекчението на лихвите ще настъпи скоро. Но дори и тогава вероятно ще е необходимо известно време, за да се възстановят здравословните темпове на икономически растеж. Междувременно геополитическото напрежение в Близкия изток създава нови рискове. 

Данните за покачващото се доверие на германските инвеститори бяха подкрепени и от председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, според която германската икономика може би започва да се възстановява, след като през последните години беше разтърсена от поредица от сътресения. 

Рубриката ни отведе и в Китай, където правителствен служител предупреди, че нарастващата младежка безработица в Китай се нуждае от повече внимание, тъй като слабият пазар на труда продължава да тежи на растежа във втората по големина икономика в света.

Миналото лято безработицата сред младежите на възраст от 16 до 24 години достигна рекордно високи стойности, след което Пекин преустанови публикуването на показателя. През януари Китай въведе нов коефициент на младежка безработица, като официалните лица заявиха, че актуализираният метод, който изключва студентите, отразява по-точна картина на безработицата. 

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването може да намерите тук.