БФБ представи нов сегмент за двойно листване на компании в България и Германия

Регулаторите са одобрили новия сегмент EuroBridge (BSEXetra), който ще дава възможност на компаниите, покриващи определени критерии, с една процедура да се листват на БФБ и на борсата във Франкфурт

12:25 | 11 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Българската фондова борса (БФБ) обяви създаването на нов сегмент за двойно листване на компании едновременно на БФБ и Deutsche Börse, предава Investor.bg.

Регулаторите са одобрили новия сегмент EuroBridge (BSEXetra), който ще дава възможност на компаниите, покриващи определени критерии, с една процедура да се листват на БФБ и на борсата във Франкфурт (Xetra), коментира изпълнителният директор на българската борса Маню Моравенов на събитието Investor Day, организирано от оператора.

Той допълни, че на този сегмент компаниите ще се търгуват, ще разкриват информация и ще раздават дивиденти в евро. Клирингът в Германия ще се осъществява през EurexClear и в България – чрез Централния депозитар, които ще имат връзка и ще комуникират помежду си.

По думите на Моравенов има подходящи компании в България, които да се насочат към растеж, какъвто БФБ не би могла да им осигури, чрез листване на този сегмент. Ключовите ползи за тях са, че ще получат по-голяма видимост, директен достъп до глобални инвеститори, по-добра ликвидност, възможности за глобална експанзия и за привличане на таланти, особено от висшия и среден мениджмънт.

Стратегическо решение

Председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Бойко Атанасов коментира в приветствието си към участниците в събитието, че двойното листване е добро стратегическо решение за диверсифицирането на базата от инвеститори на компаниите.

„Нашата цел е да стимулираме бизнеса в посока устойчиво развитие, да има високо отношение към регулациите. Все повече компании ще искат да излизат на международните пазари, съответно ще искат да диверсифицират своята база от инвеститори“, коментира той.

„Предизвикателствата, които според мен стоят пред всички нас от инвестиционната общност, са най-вече да провокираме хората да мислят прагматично, да бъдат предприемачи и все повече и повече да инвестират, да насърчаваме развитието на новите технологии като цяло във финансовия и техническия сектор и като резултат да се получават нови и свежи капитали, които да влизат в капиталовия пазар“, каза още Бойко Атанасов.

Още икономически новини четете на сайта www.investor.bg