Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Smart Organic търси капитал на БФБ за разширение и по-голям пазарен дял в Германия

Яни Драгов, изп. директор на Smart Organic, "Бизнес старт", 22.03.2024 г.

09:45 | 22 март 2024
Обновен: 11:18 | 22 март 2024
Автор: Даниел Николов

Производителят на биохрани Smart Organic („Смарт Органик“ АД) ще увеличи капитала си чрез публично предлагане на Българската фондова борса (БФБ). Компанията ще търси до 19,59 млн. лв. от инвеститорите, за да довърши новото си предприятие в Божурище, да разшири основната си производствена база в Княжево и да извърши евентуални придобивания на други компании. Това съобщи Яни Драгов, изпълнителен директор на Smart Organic, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Общото събрание на акционерите на „Смарт Органик“ гласува тази седмица за увеличение на капитала чрез публично предлагане на до 1 031 000 нови акции с емисионна стойност 19 лв. на акция. Предлагането ще се счита за успешно, ако са записани и платени не по-малко от 500 000 акции. Акционерите одобриха и прехвърлянето на акциите на дружеството от BEAM пазара за растеж на МСП на основния пазар на БФБ.

„Ще закупим високотехнологична автоматизирана производствена линия за базата ни в Божурище. Тя ще ни позволи да направим продуктите ни по-специализирани и по-атрактивни, като ще позволи и пускането на нови здравословни снакинг продукти.“

В основната ни производствена база в Княжево ще съборим едноетажен цех и ще изградим по-голяма сграда на няколко нива. Това ще ни даде възможност да удължим една от нашите линии за барове, обясни Яни Драгов.

Ако компанията привлече 19,6 млн. лв. от предстоящото публично предлагане, ще останат и близо 8 млн. лв. за евентуални придобивания, каза още събеседникът.

„Най-интересен продължава да ни бъде германският пазар, Западна Европа като цяло, а също и Румъния. Фокусът ни ще бъдат немскоговорящите пазари, които познаваме добре. Миналата година германският пазар ни стана най-силния по приходи, дори надмина този в България. Близо 34% от приходите ни са от Германия, което е 26-27 млн. лв. Това обаче е нищо на фона на целия пазар в Германия и бихме искали да имаме по-голям дял там.“


Плановете на Smart Organic за Румъния са същите като тези в България и включват по-засилено присъствие (по-широка пенетрация) във всички канали на продажба – малки и големи магазини, бензиностанции и др. В Румъния имаме наша компания, там пазарът още не е напълно узрял за такъв тип продукти, но расте стабилно и искаме да заемем позиции сега, добави Яни Драгов.

Какаовата криза на световния пазар е най-голямото предизвикателство за производителите на биохрани в момента. Цената на какаото расте заради няколко фактора: климатичните промени, които повлияха на реколтата в Африка, болестите по дърветата, както и нарасналото търсене на шоколад и шоколадови продукти в световен мащаб, обясни събеседникът.

Тази седмица фючърсите на какаото с доставка през май на борсата ICE надхвърлиха 8500 долара за тон.

„Предполагам, че сега шоколадът ще поскъпне, потреблението ще намалее и цената на какаото ще се нормализира. Понеже ние продаваме биохрани, които така или иначе са по-скъпи, високите цени на какаото ще ни повлияят в по-малка степен. Най-големи повишения ще има при най-евтините продукти.“

Smart Organic търси начини за намаление на употребата на какао и заместването му с други продукти. Работим по това да заместим най-вече какаовото масло, като има различни опции - масло от карите и др., добави Яни Драгов.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.