Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Глад за шоколад направи пазара на какао „на мармалад“

Красимир Бенямин, съосновател и управител на "Био Бенямин", "Бизнес старт", 27.02.2024 г.

12:08 | 27 февруари 2024
Обновен: 17:42 | 27 февруари 2024
Автор: Даниел Николов

Шоколадовата криза е неизбежна, тъй като сладкарската индустрия прекалено дълго време използваше евтино какао, добито с минимални печалби за фермерите и с употреба на робски детски труд. Рязкото поскъпването на какаото в последните седмици ще засегне основно масовите производители на шоколадови изделия, а не толкова висококачествените биошоколади. Това коментира Красимир Бенямин, съосновател и управител на „Био Бенямин“, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Повод за разговора беше цената на какаото, която удари исторически рекорд преди дни, подобрявайки предишния абсолютен връх от 1977 г. На борсата ICE в Ню Йорк в понеделник (26 февруари) фючърсите на суровината с доставка през май достигнаха цена от 6557 долара на тон, а тези с доставки през март – 6884 долара. Търсенето на какао в световен мащаб е много силно, докато предлагането се свива поради климатични промени и други фактори.

Със сигурност има спекулативен елемент, но има и натрупване на обективни фактори за поскъпване на какаото, обясни Красимир Бенямин. Управляваната от него компания произвежда биошоколади със суперхрани и е един от най-големите вносители на биокакао на Балканите.

Допреди няколко години цените се поддържаха ниски заради свръхпроизводството в страни като Кот д'Ивоар (най-големият производител в света) и Гана, където бяха изсечени огромни площи от джунглите за засаждане със земеделски култури, включително какао, а употребата на детски труд е масова практика, каза гостът.

"На Запад сме се наслаждавали на шоколад, суровината за който се е отглеждала от едни от най-бедните хора на тази планета... Колкото и да е неприятно, със сигурност ще има поскъпване на шоколада като краен продукт, но това не е толкова лошо. Това трябва да е една лампичка - не само да кажем "много жалко, стана ми скъп шоколада", а да се замислим защо това е така и какво може да направим, за да подобрим условията на труд на тези хора."

Изкупната цена на какаото едва осигурява прехраната на производителите, като едва 6.6% от цената остава при тях. Около 40% от фермите в Кот Д'Ивоар се намират на територии на резервати и са незаконни, но хората нямат избор, каза Бенямин.

Има световни инициативи, свързани с намаляването на детския труд, а местни обединения с участието на западни организации се опитват да повишат образованието и подобрят условията в тези региони.

"През последните две десетилетия какаовият бранш много се разчупва на малки производители. Все още доминират няколко гиганта, но има многобройни малки производители, които предпочитат да работят по-директно с някой кооператив или някои от фермерите. Това съкращава пътя на какаото и по-голяма част от добавената стойност остава при фермерите."

Освен растящите цени, индустрията е заплашена и от бързо разпространяваща се болест по какаовите растения (The cocoa swollen shoot virus disease (CSSVD), каза Бенямин. Вирусът е засегнал около 30 процента от дърветата в Гана и има потенциал да унищожи огромни площи. През 80-те години на миналия век Бразилия е била вторият най-голям производител на какао, но се налага изсичане на растения след появата на вирус и страната все още се опитва да възстанови позициите си; това може да се повтори в Африка.

В момента се засилва производството в Индия и Южна Америка, като Колумбия е една от изгряващите звезди. Серия от програми в страната насърчават фермерите да преминат от отглеждането на кока за картелите в близкото минало към какао, разказа Бенямин.

През 2023 г. "Био Бенямин" е успяла да задържи ръста от 17%-18% от предходната, като е постигнала 4 млн. лв. оборот. Основен пазар на компанията е Скандинавието, Израел, Испания, Канада и развиваме Близкия изток, каза Бенямин. Българският пазар е отбелязал огромен ръст от 75%, като е постигнал 29% дял от продажбите на компанията.

"Искаме да пуснем нови продукти и завладяваме нови пазари - от началото на годината сме навлезли в четири нови пазара - Чехия, Малта, Дания и имаме първата малка пробна поръчка от Китай."

Какъв ефект ще има регламентът на ЕС за обезлесяването и забраната на внос на какао, за което има риск да е използван детски робски труд, какво влиза в плановете на "Био Бенямин" може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.