Най-горещата суровина: Историческият скок на какаото в пет графики

Графика на деня, 19.03.2024 г.

13:30 | 19 март 2024
Автор: Мумби Гитау и Никълъс Ларкин
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Рекордният ръст в цената на какаото не показва признаци на забавяне, тъй като опасенията за недостиг почти всеки ден изпращат цените на нови върхове.
Оживлението е много по-голямо, отколкото при другите основни суровини. Цените вече се удвоиха през тази година и надхвърлиха 8400 долара за тон - ниво, което изглеждаше немислимо само преди няколко месеца.

Основната причина е слабата реколта в Западна Африка, където се отглежда по-голямата част от какаото в света. Това повишава разходите на производителите на шоколад и заплашва с още по-високи цени на сладкарските изделия за потребителите, точно когато инфлацията при хранителните продукти намалява. И тъй като купувачите се надпреварват да си осигурят доставки, съществува риск какаото да стане още по-скъпо.

Ето пет графики, които обясняват безпрецедентното поскъпване и това, което може да последва:

Най-високата стойност за всички времена
Фючърсите в Ню Йорк поскъпнаха около три пъти от началото на миналата година, като от декември насам ръстът се ускорява. Един от техническите измерители показва, че пазарът е в територия на свръхпокупка - въпреки че това се е случвало няколко пъти от януари насам и какаото все още поскъпваше.

Какаото е по-скъпо от всякога | Фючърсите се покачиха, изпращайки пазара в зона на свръхпокупка

В средата на февруари, когато какаото се търгуваше на цена от около 5 600 долара, Citigroup Inc. заяви, че цените могат да достигнат до 10 000 долара, ако перспективите за предлагане се влошат. Сега тази възможност става все по-реална.

"Не мисля, че има някой, който категорично може да предвиди къде спре поскъпването, просто защото това рали е безпрецедентно", каза Джон Гудуин, старши анализатор суровини в ArrowStream Inc.

За потребителите по-високите цени могат да означават още по-скъп шоколад или по-малки блокчета. Това може да доведе дори до появата на нови продукти без какао, тъй като производителите ще изберат по-евтини заместители, като палмово масло.

Глобален недостиг
Производителите от Западна Африка се борят с екстремни климатични условия - от проливни дъждове до горещини, суша и болести по културите, които опустошават реколтата. Пристигналите зърна за износ от пристанищата в най-големия производител Кот д'Ивоар изостават с почти 30% по-малко от миналата година и Международната организация по какаото прогнозира трети пореден световен дефицит през този сезон.

Още един недостиг на какао | ICCO очаква по-голям дефицит след слабата реколта в Западна Африка

Сега вниманието се насочва към предстоящата междинна реколта, по-малката от двете годишни реколти, и регулаторният орган на Кот д'Ивоар очаква тя да се свие през този сезон, съобщи Bloomberg този месец. Големият производител на шоколад Barry Callebaut AG предупреди, че острият недостиг на какао ще продължи и през следващия сезон.

Екстремни условия на пазара
Трескавата търговия се проявява както в спредовете на фючърсите, така и в тяхната волатилност. Премията, която майският договор получава спрямо юлските фючърси, скочи над 800 долара в сравнение с по-малко от 100 долара през февруари, което е признак за загриженост относно свиването на доставките в близко бъдеще. Ралито на какаото е съпроводено и с много по-големи ценови колебания, като показателят за волатилност е най-висок от повече от десетилетие.

Спредовете и волатилността отразяват трескавата търговия на пазара | Ралито е съпроводено от рязко нарастване на спредовете и колебания в цените

Екстремните колебания на цените на какаото са в разрез с тенденцията на търговците да залагат на по-спокойни пазари.

Спекулантите напускат
Докато какаото поскъпваше, спекулантите всъщност се оттегляха от пазара. Откритият интерес - броят на контрактите в обращение - е намалял с около една трета спрямо пика в края на януари. В същото време финансовите мениджъри са намалили нетните си бичи залози приблизително наполовина, сочат последните данни.

Излизане от пазара | Спекулантите се оттеглиха от пазара, тъй като цените се повишиха

Въпреки че не е ясно кой фактор е подхранвал повишението на цените, намаленият спекулативен интерес показва, че ключова роля може да са изиграли физическите купувачи.
Макар да не е ясно кой точно е движил цените нагоре, намаленият спекулативен интерес показва, че ключова роля може да са изиграли физическите купувачи.

Звездата на суровините

Другите основни суровини, проследявани от Bloomberg, далеч не започват годината така, както какаото. Повишението за по-малко от три месеца вече надхвърля всички целогодишни повишения, които суровината е отбелязвала от 1976 г. насам в Ню Йорк.


Най-голямата основна стока тази година | Подемът на какаото засенчи най-големите победители и губещи през тази година

"Цените на какаото продължават да достигат безпрецедентни висоти, тъй като ограниченото предлагане и прогнозите за голям дефицит на световното производство предизвикаха паническо купуване", се казва в доклада на The Hightower Report.