Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БФБ започна 2024 г. със силна IPO активност, движена от институционални инвеститори

Георги Мартинов, финансов анализатор в "Карол", в "Бизнес старт", 01.04.2024

10:20 | 1 април 2024
Обновен: 11:30 | 4 април 2024
Автор: Галина Маринова

Основното събитие на БФБ през първото тримесечие на 2024 г. е засилената IPO активност. Тя започна още от миналата година и в момента има доста компании, които правят увеличение на капитала или се стремят да излязат на публичния пазар. Търсеният капитал е между 10 и 20 млн. лв., което е сериозен размер за пазара. Това каза Георги Мартинов, финансов анализатор в „Карол“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Христо Николов.

Интензитетът на БФБ от началото на годината ми напомня на 2021 г., но с едно изключение - основната сила, която движи настоящата IPO активност, са институционалните инвеститори. Това е новината, коментира Мартинов.

Основният индекс на БФБ (SOFIX) отбеляза добро първо тримесечие с ръст от близо 6%. Нещо повече – в последните седмици показателят надхвърли нивото от 800 пункта за първи път от октомври 2008 година. Широкият показател BGBX40 също нарасна за тези три месеца - с 4,40%.

„Факторите за този оптимизъм сред инвеститорите по-скоро не са макроикономически. Не мисля, че този ръст е твърде дълбок и твърде широк, а че е свързан преди всичко със собствената ни уникална динамика на пазара. Когато говорим за ръст на пазара, движещата сила са основно два компании: „Софарма“ и „Шелли Груп“. При първата интересите на мажоритаря и миноритарите се хармонизираха, а другата е реално „син чип“ с крипто възвращаемост.“

Засилената IPO активност с участието на институционални инвеститори би трябвало да подобрява настроението на българския инвеститор, подчерта Мартинов.

Събеседникът коментира и най-печелившите ликвидни акции на БФБ (които са част от индекс) през първото тримесечие на 2024 г. В SOFIX най-голям ръст отбелязват акциите на „Шелли Груп“ (+45%), БФБ (+28%) и „Фонд за недвижими имоти България“ (+8%). А в широкия показател BGBX40 първата петица изглежда така: „Петрол“ (153%), „Билборд“ (+77%), „Шелли Груп“ (+45%), БФБ (+28%) и „Синергон“ (+22%).

„Ценовата динамика на българския капиталов пазар се определя до голяма степен от търсенето и предлагането, а не от фундаментални фактори. Убеден съм, че при някои инвеститори ценовите тавани при тези акции вече са достигнати, но липсата на реални алтернативи ги кара да ги държат и да добавят. Специално за акциите на БФБ напоследък имаме прекрасни новини – не само заради IPO активността, но и заради възможността на българския инвеститор да бъдат предоставени държавни ценни книжа.“

Георги Мартинов сподели и очакванията си за второто тримесечие на БФБ. „С това първо тримесечие няма как да очакваме второто да е лошо. Новината за ДЦК на българския фондов пазар засилва добрите очаквания на инвеститорите“, коментира финансовият анализатор.

Едва ли има участник на пазара, който да очаква присъединяването на България към еврозоната да повлияе негативно на активността на БФБ, но това „не е панацея, не е разковничето“.

„Разковничето би трябвало да е възможността ни да качим „каймака на българската индустрия“ на БФБ, където му е и мястото. Така всеки български инвеститор и всеки пенсионер да може да съпреживява успеха на тези наши компании в международен и локален аспект. Но това е държавнически и социален въпрос, както и въпрос на инвестиционна култура.“

Надявам се, че скоро ще успеем да насочим българските предприемачи в тази посока, заключи Георги Мартинов.

Кои са най-търгуваните акции на БФБ за Q1 2024 г.? Кои са най-губещите акции на БФБ за Q1 2024 г. и на какви фактори се дължи ценовият спад?

ТОЗИ РАЗГОВОР НЕ Е ПРЕПОРЪКА ЗА ВЗЕМАНЕ НА ИНВЕСТИЦОННО РЕШЕНИЕ! 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.