Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БФБ работи за емитиране на български ДЦК за индивидуални инвеститори

доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, в "Бизнес старт" 09.01.2024 г.

12:00 | 9 януари 2024
Обновен: 17:41 | 10 януари 2024
Автор: Георги Месробович

Плановете на Българската фондова борса за 2024 г. са насочени към структуриране на специализирани емисии държавни ценни книжа (ДЦК), насочени към по-малките, индивидуални инвеститори. Вече има сформирана работна група с представители на няколко институции, която започна работа от началото на 2024 г. Подобни емисии ще дадат възможност на гражданите за безрискова инвестиция в български държавни облигации и ще бъдат предпоставка за привличане на множество индивидуални инвеститори към борсата. Това коментира доц. д-р Маню Моравенов, изпълнителен директор на Българска фондова борса, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В Хърватия преди една година стартираха подобна програма и там вече набраха над милиард чрез подобни емисии държавни ценни книжа, насочени към по-малките инвеститори. За тази година те са привлекли 45 000 нови индивидуални инвеститори, което има силен положителен ефект и за другите търгувани активи на борсата.

Изминалата 2023-а бе годината на високите доходи на БФБ. Основният индекс SOFIX отбеляза ръст от 27% (10-о място в Европа), като има компании в индекса с ръст в цената на акциите от над 120%, каза Моравенов. Високите лихвени проценти доведоха до интерес към облигационните емисии, при които има много сериозен ръст. Имаме първата облигационна емисии на пазар BEAM, както и първите привилегировани акции на BEAM, каза гостът.

„Първичните публични предлагания (IPO), които очаквахме през 2023 г., не се случиха. Но ръстовете в цените на акциите водят до повишаване на оценките на компаниите, което пък сближава интересите на собствениците на компании и на инвеститорите. Обикновено след такава година се очаква ръст на публичните предлагания на акции. Първото IPO за 2024 г. ще бъде до края на януари (на „Болерон“), като още няколко компании са в напреднал етап на подготовка за листване. Очаквам по-затрудненото банково финансиране допълнително да насочи компаниите към капиталовия пазар през настоящата година.“

Броят на индивидуалните инвеститори на БФБ расте всяка година. За последните няколко години тези инвеститори са се утроили и са вече близо 12 000, но броят им все още е нисък спрямо българското население и спрямо нашите възможности. Продължава да е необходима по-сериозна кампания за инвестиционните възможности на БФБ, коментира Моравенов.

Ясно е, че капацитетът на БФБ не е толкова голям, но борсата има плюсове – миналата година, например, беше постигната 27% средна доходност (SOFIX), а имаше инвеститори, които направиха много повече.

Имаме над 60 компании, които традиционно раздават дивиденти, имаме ръст на дивидентната доходност и миналата година тя беше рекордна – над 7% за компаниите от SOFIX. Ако към това добавим ръста в цените на акциите, доходността става още по-голяма, обясни изпълнителният директор на БФБ.

„Тези неща трябва да се говорят и да достигат до масовия български гражданин. Трябва да има повече образователни кампании, които да дават ключовите познания за инвестиции на капиталовия пазар.“

На българския капиталов пазар винаги са липсвали първичните публични предлагания. От една страна това се обяснява с мащабите на нашата икономика – ние почти нямаме големи компании според дефиницията (бел. ред. - по Закона за счетоводството голямо е предприятие, което покрива поне два от следните показатели: 38 млн. лв. балансова стойност на активите, 76 млн. лв. нетни приходи от продажби и 250 души средна численост на персонала). 95% от компаниите на БФБ са малки и средни предприятия. Ако погледнем исторически назад, моментите, в които борсата е била в сериозен растеж, това винаги е било свързано със събития като IPO-то на „Инвестор.бг“, листването на компенсаторните инструменти, продажбата на пакети акции от държавни дружества, появата на пазар BEAM. Тези събития играят ролята на начален старт на пазара и след това се появява нещо по-голямо. Преди години се появи приватизацията на големи интересни компании като БТК и това привлече интереса на големите институционални инвеститори, вкл. на чуждестранните.

За реализиране на плановете и инициативите на БФБ има нужда от стабилно правителство, което е факт в последните 7 месеца. Друга голяма задача пред борсата е предоставянето на нови възможности на най-големите компании и привличането на повече големи компании.

„Има интерес (от собствениците на големите компании). Ние сме провели много първоначални разговори, които на този етап водят до следното: „Да, заслужава си да се обмисли, не изключваме подобни възможности, но трябва да видим какво предлага пазарът“. За големите компании е важно да знаят дали могат да постигнат мащаба, който биха постигнали, ако положат още малко усилия и се насочат направо към някоя от големите борси в Европа. Нашата цел, мога да кажа, че го обмисляме с нашия дългогодишен партньор Deutsche Börse, обмисляме как да създадем нещо по-атрактивно за големите български компании. Вярвам че в рамките на първото тримесечие на тази година ще имаме решение. Независимо от това ние планираме да направим първия Ден на инвеститорите в България, на който ще поканим и големи компании.“

Енергийната борса претърпя много добра 2023 г. и очакванията са, че и 2024 г. ще бъде такава. Поради естеството си енергийната борса е по-консолидирана. След големия ръст на акциите, предлагани на БФБ, гостът смята, че тази година ръстът не би бил чак толкова голям, но се очаква много активна година с нови IPO-та и оповестяването на устойчива информация. Като гостът допълни, че със сигурност членство в еврозоната би привлякло повече инвеститори на Българската борса.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.