Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

БФБ ще се опита да привлече най-големите български компании

Доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, "Бизнес старт", 18.09.2023 г.

12:00 | 18 септември 2023
Обновен: 13:09 | 20 септември 2023
Автор: Даниел Николов

Българска фондова борса се движи паралелно със световните борси, които като цяло са на зелено тази година, а ръстът от близо 26% от началото на годината на SOFIX го нарежда в световния топ 10 преди Германия и Полша. Основна причина е доброто предстaвяне на някои от "сините чипове" и продължаващото подценяване на компаниите на БФБ. Това коментира доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"За три години малките инвеститори се утроиха, даже учетвориха - до голяма степен причината за това е BEAM пазара, който привлече доста нови инвеститори с новите IPO-та. Няма как това да не привлече и чуждестранни инвеститори - раздвижването на борсата започва да фокусира отново погледа на по-големи институционални инвеститори, някои международни такива проявяват интерес за традиционни срещи с ръководството на БФБ. Става въпрос за големи инвестиционни банки, които покриват целия регион, в това число европейския."

Тази година вече има три нови листвания на BEAM, като до края на годината се очакват нови такива; тази седмица БФБ стартира нов борсов индекс - beamX с десет компании от BEAM пазара - а с присъединяването си към договора на ООН за устойчив бизнес БФБ е започнала да подготвя компаниите в тази насока, каза Моравенов.

Тази година БФБ иска да насочи вниманието си към големите български компании от топ100 като проведе индивидуални срещи и събития, за да им представи възможностите на борсата, каза Моравенов.

Запитан за създаването на IPO-фонд, Моравенов каза, че идеята е съвпаднала със смяната на правителството в страната и реформи в Българската банка за развитие (ББР), която е трябвало да бъде партньор. Започнали са разговори за учредяване на фонда само от пазарните участници - БФБ и Централен депозитар - като се проверява дали пенсионните фондове ще имат интерес при новата ситуация.

"Не бих искал да се ангажирам, но ако има интерес от пазарните участници, ние ще го създадем... Въпрос по-скоро на сглобка, отколкото на нещо друго."

Създаването на пазар на държавни ценни книжа е залегнало в стратегията на борсата от три години, но не се случва основно заради политическата криза, тъй като налага подкрепата на Министерството на финансите, каза Моравенов.

"Попаднахме в омагьосан кръг от смяна на министри през няколко месеца, гласувания на бюджети - това трябва да залегне в Закона за държавния бюджет - изчакване на следващия цикъл, отново смяна на министри. Докато ние си говорим, нашите съседни държави миналата година успешно реализираха подобни емисии."

Инструментът е доста атрактивен в момента за привличане на свободните пари на гражданите както в икономиката на държавата, така и в капиталовия пазар, добави Моравенов. Според него инфраструктурата на БФБ е напълно способна да доведе до развитието на ликвиден пазар на ДЦК, както е показвала с пускането на компенсаторните инструменти на борсата. Пазар на ДЦК ще изисква активно участие на банковата система, но всички банки в България са членове и имат достъп до БФБ, добави той.

В коментар за идеята за приватизация на миноритарни пакети от държавни компании през БФБ, Моравенов каза, че са водени разговори по темата с всяко едно правителство и "по принцип идеята се приема положително", но тъй като подобно решение трябва да бъде одобрено от парламента, е въпрос на политическа воля.

"Има за, има и против. Подобно нещо може да се използва за набиране на допълнителни средства от държавата, които да помогнат за енергийния преход."

Големите и малките борси в Европа са узрели за нуждата от взаимосвързани борси и капиталови пазари, както показва стартирането на 12 септември на компанията EuroCTP, която ще предоставя консолидирани пазарни данни за акции в ЕС. Това ще помогне на региона да постигне мащаб, който ще бъде конкурентен на други големи борси и да привлича интерес към европейските иновативни компании, каза Моравенов. В паневропейската EuroCTP са включени 26 от борсите в региона, като БФБ е представител на десетте малки борси в Надзорния съвет.

"Търсят се различни варианти [за свързването на фондови борси в региона], включително и на ниво Централна Европа и малки борси. Водят се разговори, има инициатива от преди година за периодични срещи на малките борси - възложено е изследване на възможностите на външен консултант. Аз съм оптимист, но обединението на малките борси ще бъде много трудно - част от тях са свързани с държавата, част от тях са холдинги, други не са."

Повече за плановете на БФБ и новия индекс на BEAM пазара може да гледате във видеото.

Разговорът не е предпоставка за взимане на инвестиционно решение.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.