В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Има сериозен интерес на професионалните инвеститори към БФБ

Татяна Пунчева-Василева, директор "Инвестиционно банкиране" в ЕЛАНА Трейдинг, във "В развитие"

16:20 | 14 декември 2023
Автор: Галина Маринова

Причините да не се случват толкова често листвания на IPO на основния пазар на БФБ са много. От една страна самите бизнеси предпочитаха да се финансират евтино през финансовите институции, защото лихвите бяха нулеви. Това вече приключи и се връщаме към старото нормално от преди едно десетилетие. От друга страна за истински големите предлагания трябва много сериозен институционален интерес. Всички искаме да виждаме огромна ликвидност от малки инвеститори, но ключово за съществени суми са големите играчи. А големите играчи в това море от нулеви лихви и голяма ликвидност навън естествено алокираха съществен ресурс навън. В момента виждаме едно обръщане на тенденцията. Това е положителна крачка напред. Това каза Татяна Пунчева-Василева, директор "Инвестиционно банкиране" в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. 

Близо година и десет месеца след последното IPO на основен пазар на Българската фондова борса производителят на метален амбалаж "Булметал" ще се листне на борсата. Мениджър на емисията е ЕЛАНА Трейдинг.

"Това обръщане на погледите обратно към българския пазар е много добър знак и би отворило възможности за това повече компании да погледнат също към пазара да финансират свои бъдещи инвестиции". 

Относно прогнозите за 2024 година гостенката посочи, че в момента се наблюдава голям интерес на инвеститорите, освен към устойчиви бизнеси за потенциални инвестиции в акции и към устойчиви предлагания и на пазара на облигации. "Доходността е много адекватна на фона на друга липсваща доходност. По отношение на пазара на акции смятам, че ще има доста интересни предложения и то от много нови сектори за българския капиталов пазар".

"Зеленият преход със сигурност ще доведе и до нова Зелена вълна. За мен "Булметал" е първата, най-зелена компания, която стъпва на пазара, но след нея ще видим още такива, а защо не и компании в сектор Здраве. Все повече устойчиви компании има и в този сектор у нас и защо не и те да погледнат към пазара за финансиране, дългосрочно планиране. Тяхното място, смятам, е там".

До момента първичното публично предлагане на "Булметал" протича добре, сподели Татяна Пунчева-Василева. "Все още поръчки се приемат, като утре е крайният срок - и днес и утре пристигат поръчките". Това е първото IPO от близо пет години, добави тя, в което виждаме много сериозен институционален интерес и от големи, и по-малки професионални инвеститори. "Това показва, че те отново поглеждат към нашия малък, местен пазар, за да продължи да съществува този пазар и за напред".

"Предлагането бе структурирано така, че да има определен дял и за по-малките инвеститори и се радваме, че виждаме голяма активност и от тяхна страна. Още преди да стартира IPO-то хората се обаждаха и питаха как да се включат. Хората виждат, че това е солидна компания, много стабилно е стъпила на земята. Тя произвежда продукти, които всеки от нас има вкъщи и това ги привлича".

Въпреки че към "Булметал" имаше голям интерес и от фондове и други финансови институции, те избраха да се листнат на БФБ, защото "борсата им дава свобода", коментира Пунчева-Василева. "От една страна дисциплинира от гледна точка на това колко добре са структурирани и прозрачни към всички, но им дава и свободата да правят това, в което вярват и в същото време да намират съмишленици като инвеститори. Защото фондовете за частен капитал са изключително важни за всеки капиталов пазар, но те носят със себе си и редица ограничения и изисквания, които биха били като спирачка за "Булметал".2023 година бе много "пъстра година, но има причина да е такава", каза още гостенката. "При големите инвеститори търсенето на устойчивост беше водещо, а по-малките те все още бяха опиянени от сравнително прекрасните предишни години" и очакваха да видят неща,  които са нереалистични.

"Пейзажът се изпъстри с различни нови предложения, които да задържат и интереса на големите инвеститори, и на малките, които все още смятат, че всичко трябва да е в пъти нагоре. Устойчивостта ще е нещото, което ще водещо за напред". 

Защо на БФБ се случват толкова рядко големи IPO? Можем да очакваме, че ще се спази предварително обявеното разпределение - 10% да отидат при непрофесионални инвеститори и останалите 90% при институционални? Защо този момент бе най-благоприятен за листването на "Булметал"? Как се развита BEAM пазара? Защо има охлаждане на този пазар? Кои са "флагманите" на БФБ?

Разговорът не е препоръка за взимане на инвестиционно решение

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.