В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

БФБ ще привлича големи компании с търговия в евро и регионални партньорства

Доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, "В развитие", 23.10.2023 г.

17:30 | 23 октомври 2023
Обновен: 12:18 | 25 октомври 2023
Автор: Даниел Николов

BEAM пазарът се развива много добре, макар и с по-бавна скорост от първите две години. През 2023 няма класически IPO-та с акции, но това може да се промени до края на годината. Това каза доц. д-р Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, в ефира на предаването "В развитие" с водеща Роселина Петкова.

"Има нови емисии - тази година е годината на новите инструменти на BEAM пазара. Видяхме първата емисия привилигировани акции, успешно набрана и листната на BEAM, и първата емисия облигации."

Основната причина за спада на BEAM e спадът на световните борси през 2022 г. и кризата с доставките, започнала с войната в Украйна в началото на годината, като БФБ отчете годишен спад от 5%-6% на фона на рекордни обороти.

"Технологичните компании пострадаха много като оценка от инвеститорите и младите технологични компании, които търсят нови пари, ги намират трудно, когато оценките им падат."

"Преглъщането" на новите оценки изисква време, каза Моравенов, а и ако има инвеститори, които са влезли на по-високи цени, те няма да имат особен интерес нови инвеститори да влизат на по-ниски цени. Ако компания наистина има нужда от ресурс в момента, тя трябва да прецени дали да вземе по-скъп ресурс, но да се развие и компенсира в бъдеще.

Кризата в Близкия изток ще се отрази на капиталовите пазари, особено на фона на прогнозите за рецесия през 2024 г., каза Моравенов.

"В България тепърва очакваме повишаване на лихвите, което няма как да не удари пазара на  недвижимите имоти - догодина ще бъде година на отрезвяване на цени. Но това не означава, че ще бъде непременно негативна за потенциални набирания на капиталовите пазари и IPO-та. Някои смятат, че дори 2024 г. ще бъде годината, в която най-накрая ще се срещнат интересите на инвеститорите и тези, които търсят пари."

България има потенциал за развие своя капиталов пазар и да привлече чуждестранните капитали на БФБ, но за това има нужда от целенасочена и постоянна държавна стратегия, както се случи в Румъния, смята Моравенов. Има нужда от по-добро представяне на борсата на събития и засилен маркетинг, включително и към индивидуални потребители, като пазарът не може сам да си позволи такава политика в момента.

Съседни пазари въведоха активна търговия с държавни ценни книжа, които стават привлекателни в периоди на високи лихви, и така значително увеличиха размера на търговията; такъв инструмент липсва в България.

"Най-лесното решение е да се направи програма за специална емисия ДЦК, които да са насочени малко повече към индивидуални инвеститори, което ще доведе и до активизиране на вторичния пазар. Косвено ще доведе и до интереса на международни институционални инвеститори към нашия пазар, а не просто да се пласират навън тези ДЦК."

Влизането в еврозоната със сигурност ще повиши интереса на чужди инвеститори и БФБ работи по въпроса български емисии да бъдат котирани и търгувани в евро.

"В края на тази година и началото на 2024 г. БФБ ще положи доста усилия, за да привлече големи компании на борсата, като ще търси подхода към тях. Включително търсим варианти и водим разговори за регионално партньорство с регионални пазари или с някои от по-големите борси в Европа."

Това ще означава, че когато компания на БФБ стигне определено ниво на растеж и търси обем на финансиране, което трудно може да бъде набрано само на БФБ, ще има достъп и до други пазари, каза Моравенов.

Има ли загуба на ентусиазъм на BEAM пазара на фона на световната криза, какво се очаква от корпоративните облигации на БФБ, кога ще е готов първия български ESG индекс може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.