Китай задминава Г-7 като водещ двигател на глобалния икономически растеж

Докато САЩ и Китай са големи двигатели на глобалния растеж, тяхната фискална политика и дългово натоварване се разглеждат като дългосрочни рискове за стабилността

09:01 | 19 април 2024
Автор: Алекс Танзи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китай ще има най-голям принос за глобалния растеж през следващите пет години, като делът му ще бъде по-голям от всички страни от Г-7 взети заедно, според изчисления на Bloomberg, използващи прогнози на Международния валутен фонд.

Китай ще представлява около 21% от новата икономическа активност в света от тази година до 2029 г. Това се сравнява с 20% за Г-7 и почти двойно повече от почти 12% за САЩ.

Общо 75% от глобалния растеж се очаква да бъде концентриран в 20 държави, а над половината в първите четири: Китай, Индия, САЩ и Индонезия. Очаква се Индия да допринесе с около 14% през следващите пет години спрямо почти 13% в периода 2023-2028 г.

Докато САЩ и Китай са големи двигатели на глобалния растеж, тяхната фискална политика и дългово натоварване се разглеждат като дългосрочни рискове за стабилността. През следващите няколко години Bloomberg Economics прогнозира, че Индия може да изпревари Китай като световен лидер в растежа на база паритет на покупателната способност.

Членовете на Г-7 Канада и Италия се очаква да допринесат по-малко от 1% - по-малко количество в сравнение с някои много по-бедни страни като Бангладеш или Египет, където нарастването на населението е движеща сила за голяма част от тази дейност.