В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Ръстът на БВП на ЕС през 2023 г. се е забавил рязко спрямо предходната година

Ивета Томева, Investor.bg, „В развитие“, 11.03.2024 г.

15:14 | 11 март 2024
Автор: Антоанет Василева

Миналата седмица беше решаваща на много фронтове – станахме свидетели на един от най-ключовите етапи от първичните избори в САЩ - Супервторника, разгледахме важни икономически данни от Европа, САЩ и Азия, а една от най-важните за нас централни банки – Европейската остави лихвите си без промяна. Седмицата приключи с една оценка за работата на кабинета, оглавен от министър-председателя в оставка акад. Николай Денков, през последните девет месеца. Това коментира Ивета Томева, Investor.bg в предаването „В развитие“ с водеща Роселина Петкова.

Бяха представени успехите на кабинета, сред които се нареждат ръстът на икономиката с близо 2%, забавянето на инфлацията у нас до най-ниските нива от 2 години и по-ниските цени на хранителните продукти във вериги магазини. Като успех се отразени и предоставените над 3 млрд. лв. за земеделските стопани и по-бързото нарастване на доходите спрямо инфлацията.

Като успехи бяха изведени още приемането на България в Шенген по въздух и вода, новият антикорупционен закон и промените в Конституцията. Сред свършеното от правителството беше отчетено и приемането на бюджета с разпределение на средствата за общините, така че да може да бъде проследено харченето им.

Премиерът в оставка Николай Денков посочи, че управленската програма продължава и в рамките на следващите девет месеца.

Вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел посочи, че преди 9 месеца е направен труден, но важен избор и политическите партии, които стоят зад правителството, са подкрепили кабинет, изглеждащ невъзможен в очите на мнозина.

Този избор даде шанс на България да сложи край на политическата нестабилност, каза Габриел.

Като министър на външните работи водещо за мен е било отстояването на националните приоритети във външнополитически план”, добави Габриел и изтъкна значението на правителствената подкрепа към Украйна, която определи като един от водещите приоритети.

Президентът на САЩ Джо Байдън и бившият държавен глава Доналд Тръмп постигнаха победи на първичните избори на партиите си в редица щати в цялата страна във вторник и в момента са напът да повторят двубоя си на изборите през ноември въпреки ниските рейтинги, които имат и двамата кандидати.

Тръмп спечели гласовете на републиканците в десет щата, включително Калифорния и Тексас, които излъчват голям брой делегати.

След убедително представяне в 15 щата, където се разпределиха над една трета от делегатите на Републиканската партия в „Супервторника“, Тръмп почти сигурно постига третата си поредна номинация за президентските избори, въпреки че трябва да отговаря на множество обвинения по наказателни дела.

Очаква се настоящият президент Джо Байдън да победи на първичните избори на Демократическата партия, като по време на Супервторника поведе в надпреварата за номинация в Минесота и още 14 щата, включително и при гласуването по пощата в Айова, което приключи във вторник.

Отделно ден по-късно една от претендентките за избора на Републиканската партия за президент Ники Хейли заяви, че се оттегля от надпреварата за номинация.

Това на практика гарантира избора на Доналд Тръмп за кандидат президент от партията и засилва очакванията, че финалният сблъсък в действителност ще е между него и Джо Байдън.

Ключовият доклад на Министерството на труда на САЩ, публикуван в петък показа, че компаниите са продължили да разкриват нови работни места, а броят им през февруари надхвърля очакванията.

Джером Пауъл изтъкна, че ако икономиката се развива според очакванията, Федералният резерв ще започне да смекчава рестриктивната си позиция в даден момент тази година.

Той обаче отбеляза, че перспективите пред икономиката са несигурни и продължаващият напредък към целта за инфлация от 2% не е гарантиран. Ръстът на цените се забави значително, след като достигна 40-годишен връх през 2022 г., но председателят на Фед смята, че ръководителите на централната банка все още се нуждаят от „по-голяма увереност “, че тя ще продължи да се забавя, преди да намалят лихвите.

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази разходите по заемите си стабилни за четвъртата поредна среща, тъй като и тя като Фед се нуждае от повече сигурност, че инфлацията се забавя към целта от 2%.

Лихвата по депозитите остана на ниво от 4%, а лихвеният процент по основните операции по рефинансиране и този по пределното кредитно улеснение също бяха запазени на текущите им нива от съответно 4,50% и 4,75%.

Ден, след като тя подчерта, че са необходими още данни преди паричното облекчаване да може да започне, Лагард заяви, че през юни тя и колегите ѝ ще имат много повече яснота.

Данни на ЕЦБ показаха, че един от ключовите показатели за заплатите в еврозоната се е забавил в края на миналата година. Заплащането на служител е нараснало с 4,6% през четвъртото тримесечие спрямо предходната година, което е спад от отчетените 5,1% през предходните три месеца. Индикаторът обаче ще остане „повишен в сравнение с историческите нива поради все още затегнатите пазари на труда, компенсирането на инфлацията и увеличенията на минималните заплати“, изтъкнаха от регулатора.

Ръстът на брутния вътрешен продукт на еврозоната и на Европейския съюз (ЕС) през 2023 г. се е забавил рязко спрямо предишната година. Икономиката и на двата региона се е разширила едва с по 0,4% през миналата година, докато през предходната година ръстът бе от 3,4%. Сезонно коригираните данни показват, че през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП е останал стабилен и в двата региона в сравнение с периода юли-септември. За сравнение, през предишните три месеца икономиката на еврозоната се разшири с минималните 0,1%, но тази на ЕС отново остана без промяна.

На годишна база БВП на зоната с единна валута за периода октомври-декември се увеличава с 0,1%, а на ЕС като цяло – с 0,2%, след разширяване от по 0,1% през предишното тримесечие.

Най-голямата азиатска икономика ще се стреми да постигне икономически растеж от около 5% тази година и работи за трансформиране на модела си на развитие, ограничаване на свръхкапацитета в промишлеността, намаляване на рисковете в сектора на недвижимите имоти и съкращаване на разточителните разходи на местните власти, заяви премиерът Ли Цян във вторник.

Целта за растеж е подобна на миналогодишната, но за да я постигне, Китай ще трябва да въведе по-силни правителствени стимули, тъй като икономиката продължава да зависи от държавните инвестиции в инфраструктура, които доведоха до натрупването на планина от общински дългове.

Повече от водещите теми през изминалата седмица гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.