Ключовият показател на ЕЦБ за заплатите в еврозоната е намалял в края на 2023 г.

Графика на деня, 08.03.2024 г.

17:00 | 8 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Ключов показател за заплатите в еврозоната се забави в края на миналата година - давайки допълнителна увереност на служителите на Европейската централна банка, които дават сигнали, че може да започнат да понижават лихвените проценти през юни.

Компенсацията на един зает се е увеличила с 4,6% спрямо предходната година през четвъртото тримесечие, което е спад от 5,1% през предходните три месеца, сочат данни на ЕЦБ от петък. Данните следват подобно забавяне на договорените възнаграждения през същия период.

ЕЦБ определи заплатите като ключов фактор, който движи инфлацията, докато политиците се приближават към целта си от 2% за потребителските цени. Главният икономист Филип Лейн определи компенсацията на служител като "най-всеобхватния измерител" на растежа на заплатите.
ЕЦБ очакваше показателят да отслабне през четвъртото тримесечие и заяви в четвъртък - след като остави депозитната си лихва на 4% за четвъртото заседание - че тенденцията вероятно ще се запази.

Натискът върху заплатите в еврозоната намалява в края на 2023 г.

Той обаче ще остане "повишен в сравнение с историческите равнища поради все още затегнатите пазари на труда, компенсирането на инфлацията и увеличаването на минималните заплати", заяви ЕЦБ. "В края на хоризонта се вижда, че тя ще достигне 3% - темп, който в общи линии съответства на сумата от прогнозирания растеж на производителността и инфлацията."

Какво казват от Bloomberg Economics...
"Растежът на заплатите се движи в правилната посока, за да може ЕЦБ да понижи лихвените проценти, но Управителният съвет все пак ще иска да изчака данните от първото тримесечие на тази година, преди да ги намали."
-Дейвид Пауъл и Джейми Ръш, икономисти.

Преди публикуването на петъчните данни представителите на ЕЦБ отново подчертаха значението на заплатите, като същевременно звучаха по-оптимистично по отношение на перспективите.

"Растежът на заплатите изглежда се забавя донякъде", заяви пред Bloomberg Мартинс Казакс от Латвия. "Виждаме, че някои водещи показатели също сочат в същата посока". Все пак той заяви, че политиците трябва да "останат търпеливи и предпазливи", преди да вземат решение за намаляване на разходите по заемите.

Мадис Мюлер от Естония подчерта, че ЕЦБ следи отблизо "енергичното нарастване на средната работна заплата в еврозоната". Увеличение на заплатите с близо 5% би затруднило забавянето на инфлацията - каза той.