Икономисти: Твърде ранното намаляване на лихвите от ЕЦБ би навредило повече от отлагането

В четвъртък ще излязат още тримесечни икономически прогнози, а повечето в анализатори очакват корекция на растежа в посока надолу през 2024 и 2025 г. и на инфлацията

11:30 | 1 март 2024
Автор: Марк Шрьоерс, Харуми Ичикура и Александер Вебер
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Преждевременното понижаване на лихвените проценти би било по-сериозна грешка за Европейската централна банка, отколкото твърде късното им намаляване, сочи проучване сред икономисти, които виждат едно намаление по-малко сега през 2024 г.

Почти две трети от анкетираните смятат, че твърде прибързаното действие за отмяна на поредицата от повишения на лихвените проценти, въведени с цел укротяване на инфлацията, би носело по-големи опасности, отколкото твърде дългото изчакване - мнение, което споделят и няколко членовете на Управителния съвет.

Както и при допитването преди последното заседание на ЕЦБ през януари, 56% от анализаторите все още смятат, че длъжностните лица ще избегнат подобна грешка, като изберат подходящия момент да започнат да разхлабват паричните условия. Те продължават да прогнозират първо намаление през юни.

"ЕЦБ трябва да направи компромис между твърде ранното намаляване на лихвите - и риска от възобновяване на инфлацията и евентуална необходимост от ново повишаване на лихвите - и твърде късното намаляване", заяви Анджей Щепаняк, икономист в Nomura. "Очевидно е, че вторият сценарий е по-добър".

С оглед на това, че инфлацията отстъпва и че служителите отговарящи за паричната политика в САЩ и Обединеното кралство също се готвят да облекчат политиката си, анкетираните прогнозират три намаления на лихвените проценти с четвърт пункт от страна на ЕЦБ през тази година. Това обаче е по-малко от четири при последното проучване, тъй като политиците във Франкфурт се опасяват, че бързото нарастване на заплатите може да застраши обрата в нарастването на цените към целта от 2%.

На 6-7 март, когато ще се проведе следващото заседание на Управителния съвет, не се предвижда промяна на депозитната лихва на ЕЦБ, която в момента е 4%. Икономистите, инвеститорите и повечето официални лица вече са единодушни, че първото намаление ще се състои през юни.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард заяви в понеделник, че "настоящият дезинфлационен процес се очаква да продължи" - нещо, което би трябвало да е видно от февруарските данни за 20-членния блок. Анализаторите в отделно проучване на Bloomberg очакват забавяне на темпа на растеж до 2,5 % от 2,8 % през предходния месец, когато Евростат ще представи данните в петък.

Членът на Изпълнителния съвет Изабел Шнабел се присъедини към президента на Бундесбанк Йоахим Нагел и други настъпателно настроени служители, като предупреди да не се понижават разходите по заемите твърде рано, като рисковете включват упоритата инфлация в сферата на услугите, устойчив пазар на труда и напрежение в Червено море.

Привържениците на по-подкрепящата политика обаче се притесняват повече за задъхващата се икономика, която едва избегна рецесия през втората половина на 2023 г., и се опасяват от недостигане на целта от 2% за цените.

Макар да ограничават малко прогнозите си за облекчаване на лихвените проценти за 2024 г., икономистите все още виждат депозитната лихва на 2,25% в края на 2025 г.

"Сега, когато пазарът вече почти е коригирал цените и очакванията си по отношение на момента на първото понижение на лихвения процент, най-голямото предизвикателство ще бъде да се избегнат неоправдани заблуди", каза Карстен Бржески, глобален ръководител на макроотдела в ING.

Той смята, че ЕЦБ трябва да представи повече подробности за функцията си на реакция, като "добави повече цветове за това къде трябва да види действителната инфлация, развитието на заплатите и   и дългосрочните прогнози за инфлацията, за да започне да намалява лихвените проценти."

Икономистите очакват по-нисък растеж и инфлация в близко бъдеще |

Заедно с решението на ЕЦБ в четвъртък ще бъде публикуван нов кръг от тримесечни икономически прогнози, в които мнозинството анализатори очакват корекция на растежа в посока надолу през 2024 и 2025 г. и на инфлацията през тази година. Повечето виждат, че ръстът на цените за 2025 г. и 2026 г. - жизненоважен за ЕЦБ предвид забавянето на трансмисията на паричната политика - ще остане непроменен на 2,1% и 1,9%.

Въпреки че инфлацията изглежда на път да се задържи около 2%, някои икономисти не изключват разходите по заемите да останат високи за по-дълго време.

"Съществува риск от по-малък брой понижения на лихвените проценти в сравнение с нашия основен сценарий или от задържане на лихвите за по-дълго време, ако инфлацията и ръстът на заплатите се окажат по-устойчиви", каза Денис Шен, старши директор в Scope Ratings. Той нарича геополитиката друга "основна" опасност.

Инфлацията и геополитиката са сред основните опасения за еврозоната |

"Такива сценарии крият риск от по-нататъшни шокове от страна на предлагането, които потенциално могат да засегнат перспективите за ценова стабилност и притежават потенциал за отлагане, ако не дори за отмяна на стъпките за нормализиране на политиката", каза Шен.

Респондентите на проучването посочиха президентските избори в САЩ през ноември и възхода на популистите в Европа сред основните си опасности.

Относно начина, по който ЕЦБ провежда паричната си политика, те прогнозират, че длъжностните лица показват предпочитания към по-малък баланс и предоставяне на ликвидност, ориентирана към търсенето, както и към постоянен портфейл от облигации и по-високи коефициенти на задължителни резерви.